23/12/2022

Les restes orgàniques de l’assentament dels Tossals d’Aldover el relacionen amb una possible activitat ramadera

En el marc del projecte d’intervenció arqueològica, GRESEPIA de la URV ha fet analítiques al sòl del turó on s’ubica el jaciment, que indiquen una alta concentració de nitrats, i també ha recuperat restes de cabra, bou, ovella i èquids

Imatge de l'equip d'investigadors del GRESEPIA treballant al jaciment dels Tossals d'Aldover.

L’equip d’arqueòlegs del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV relaciona l’assentament dels Tossals d’Aldover amb l’activitat ramadera. Així ho determinen les restes orgàniques analitzades després de tres campanyes d’excavació, entre els anys 2018 i 2021. Les analítiques practicades al sòl indiquen una gran quantitat de nitrats i en una de les construccions de l’assentament s’han trobat una gran quantitat de restes de fauna, algunes bullides, d’animals com cabra, bou, ovella o ruc.

El jaciment dels Tossals es localitza al capdamunt d’un turó ubicat a sobre d’Aldover, una superfície plana encarada cap al riu Ebre. Va estar ocupat entre els segles VII i VI abans de la Nostra Era (aNe) fins que un incendi el va destruir, segons indica la capa de cendres trobada per l’equip del GRESEPIA. El barranc de la Conca uneix aquest jaciment amb el dels Malladarets d’Alfara de Carles, un fet que s’explica pels canvis en les necessitats bàsiques dels pobladors. En un inici  vivien al Massís dels Ports per abastir-se de recursos com la fusta o la caça, però després es van desplaçar a la plana per motius comercials.

Imatge aèria de l’assentament dels Tossals d’Aldover, ubicat a sobre d’un turó.

Les excavacions s’han desenvolupat entre els anys 2018 i 2021 i han servit per delimitar les diferents construccions, que formen un assentament de diverses estances interconnectades entre sí. Una de les habitacions més rellevants té a veure directament amb l’activitat ramadera. Té uns 20 metres quadrats i s’hi han trobat restes de fauna, fet que els investigadors interpreten com un assentament “amb un interès pels recursos ramaders important”.

Per altra banda s’han trobat també àmfores fenícies que portaven vi i peces de joieria. “L’explicació que veiem a tot plegat és que els objectes fenicis provenen del comerç, de l’intercanvi que feien els pobladors dels Tossals amb els fenicis que venien des d’Andalusia, vorejaven la costa mediterrània i entraven navegant per l’Ebre”, explica Jordi Diloli, coordinador del projecte. Així, el formatge, la llet o la llana servien d’intercanvi per aconseguir joies, objectes de ceràmica o vi, un producte que encara no es produïa a tocar de l’Ebre.

L’objectiu del GRESEPIA és continuar les excavacions en els pròxims anys, per tal d’acabar de recopilar informació sobre l’assentament. Tot plegat es va presentar durant les II Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre celebrades a Tortosa i al Castell d’Ulldecona a mitjans de novembre.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*