24/05/2018

L’estudiant Ágota Sipos: “El català sona molt bé”

Estudia català a la Universitat de Budapest i va participar ahir al Cafè Català, una activitat d'intercanvi amb estudiants de Filologia Catalana de la URV

Ágota Sipos entre companyes, durant el Cafè Català d'intercanvi.

“M’agrada com sona el català, per això l’estudio” diu Ágota Sipos, que estudia 4art curs de Filologia Hispànica a la Universitat de Budapest. Dins aquest grau, ella ha pogut escollir l’especialitat d’Iberoromanística, on s’estudia les llengües i les cultures catalana i gallega. A la seva universitat la immersió en la cultura i la llengua catalanes és intensa i gratificant, explica, gràcies als professors que tenen, que els fan viure festes com la de Sant Jordi o conviden a traslladar-s’hi a escriptors amb els qual tenen contacte directe. “En el futur, m’agradaria treballar en la gestió cultural i més endavant, fer un màster de traducció i interpretació”, explica.

Ella, com altres nou estudiants estrangers, juntament amb una desena d’estudiants de Filologia Catalana de la URV, van participar ahir al Cafè Català, una activitat d’intercanvi internacional que va tenir lloc a la sala de juntes del campus Catalunya. L’activitat formava part de la Missió Cultural Litterarum-Móra d’Ebre, amb la qual els estudiants estrangers després es van desplaçar i viuen, fins al diumenge 27 de maig, aquesta fira literària a la capital de la Ribera d’Ebre. L’acció està organitzada per l’Institut Ramon Llull (IRL) i la mateixa Litterarum.

Abans d’anar-hi, però, els joves, procedents d’universitats de Croàcia, Hongria, Polònia, Rússia i República Txeca, i professors investigadors de català de França i el Regne Unit, van conèixer la URV, la universitat de referència del territori que estan visitant. Entre els estudiants participants al Cafè Català per part de la URV, hi havia Marc de Bofarull, que estudia 4art curs del grau de Filologia Catalana. “Sempre m’ha agradat la llengua, i m’agrada molt escriure i llegir. Tinc clar el meu futur, vull ser professora de català a secundària”, va declarar.

L’estudiant de la URV Marc de Bofarull, participant al Cafè Català.

Al Cafè Català els estudiants van mantenir una conversa informal sobre molts temes diferents, conduïda per Glòria Estapé de l’IRL. Tots van intervenir activament, tant els catalans autòctons com els estudiants estrangers, uns exposant les seves experiències anteriors a Catalunya, explicant com són els seus països, la seva actitud davant els estudis, les activitats a les seves universitats; i els altres informant sobre tradicions i festes catalanes, parlant de Tarragona, o de la situació a Catalunya de les sortides professionals dels seus estudis.

La Missió Cultural Litterarum Móra d’Ebre

A l’arribada a la URV els van rebre Carme Oriol, cap del Departament de Filologia Catalana, que va destacar el valor del català en l’escena internacional; Josep Anton Fernández, director de l’Àrea de Llengua i Universitat de l’IRL, que ha fet possible la Missió Cultural i amb el qual la URV manté molt bona col·laboració; i Albert Pujol, director de Litterarum-Móra d’Ebre.

El director d’aquesta fira d’espectacles literaris, que ja ha arribat a l’11a edició i que coincideix amb la 15a Fira del Llibre Ebrenc, va manifestar que visitar la comarca de la Ribera “és conèixer un dels territoris més genuïns de Catalunya i on es parla molt el català”. Litterarum promou obres de qualsevol disciplina de les arts de l’espectacle basades en textos literaris escrits originàriament en llengua catalana, i que no han estat concebuts originalment per a l’escena. La Fira pretén, doncs, fer arribar a la gent la literatura en un format diferent, a través d’espectacles teatrals protagonitzats per professionals; i és també una cita per als programadors. Al llarg de quatre dies s’hi fan 35 espectacles de la mà de seixanta artistes, i els joves participants estrangers faran rutes culturals i literàries (a Benissanet-Miravet, a la Batalla de l’Ebre, a la ciutat de Tortosa); podran assistir a nombrosos espectacles i a concerts, com el de Roger Mas. Litterarum està impulsada per l’Ajuntament de Mora d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*