27/02/2023
L’homenatge a la professora Dolors Comas d’Argemir recorda la seva contribució a l’Antropologia
Docent des dels inicis del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV, el seu camp d’investigació abasta la política de cures, l’economia, la família i el gènere
Docent des dels inicis del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV, el seu camp d’investigació abasta la política de cures, l’economia, la família i el gènere
Dolors Comas d’Argemir és un dels noms referents de l’àmbit de l’Antropologia. Catedràtica d’Antropologia Social, amb una llarga trajectòria investigadora i docent a la URV, les persones que han coincidit o treballat amb la catedràtica emèrita van fer-li un homenatge el divendres 24 de febrer amb motiu de la seva jubilació. L’acte, organitzat pel Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, va tenir lloc a l’Aula Magna del campus Catalunya amb diverses activitats que van servir per recordar les seves aportacions a la recerca, a la docència i les polítiques públiques.
La trajectòria acadèmica de Comas d’Argemir va començar el 1967 com a estudiant de la Facultat de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. Es va doctorar per la mateixa universitat amb la tesi Familia y sistema de herencia en el Pirineo Aragonés. A partir de llavors, va començar a endinsar-se en diferents temàtiques de l’antropologia com l’antropologia econòmica, ecològica o del parentiu, concretament, el treball de les dones o els canvis a la família. Va ser una de les fundadores de l’Institut Català d’Antropologia, estrenat el 1978.
Comas d’Argemir es va incorporar l’any 1981 a l’Àrea d’Antropologia de la que posteriorment seria la Universitat Rovira i Virgili. Juntament amb Joan Prat, Joan Josep Pujadas, Josep Maria Comelles i Oriol Romaní van ser els pioners de l’actual Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV. La catedràtica va impartir matèries vinculades a la família i parentiu, l’economia, el gènere i les polítiques públiques. A més de la trajectòria acadèmica, entre el 1999 i el 2012, va ser consellera a l’Ajuntament de Tarragona, després diputada al Parlament de Catalunya i, finalment, membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.
En els últims anys, un dels temes que ha tractat més ha estat el de les cures a través dels coneixements adquirits sobre l’atenció a la dependència i les polítiques públiques. L’any 2014 va rebre la Distinció Maria Antònia Ferrer, que concedeix l’Observatori d’Igualtat de la URV, per la seva defensa dels drets de les dones i la seva visibilitat. Des del 2015 lidera un ampli grup d’investigació amb el qual ha treballat en tres projectes de recerca centrats en el dret a cuidar i tenir cura des de la perspectiva de la justícia de gènere i la justícia social, l’envelliment, el compromís dels homes amb les cures i l’impacte de la COVID-19 en les cuidadores de gent gran i dependents. Aquest darrer projecte ha rebut el Premi a l’impacte social de la recerca 2022, atorgat pel Consell Social de la URV. Actualment, també coordina el doctorat interuniversitari en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques. Tot plegat, una àmplia carrera que es reflecteix també en les més de cent obres científiques que ha publicat.
En el marc de l’homenatge que van fer-li els companys i companyes del departament, es va organitzar una emotiva taula rodona d’exalumnes que van compartir diferents anècdotes i experiències. Tomasa Báñez, Jordi Roca, Sílvia Ferreres i Xavier Roigé van posar en valor el compromís de Comas d’Argemir i els seus aprenentatges. “És una professora generosa, propera, engrescadora i un exemple per a tots els que ens dediquem a la feina de l’antropologia i la recerca”, afirma Roigé. Báñez explica que “l’experiència va ser molt intensa. Tenia il·lusió i entusiasme per assistir a unes classes tan enriquidores”. També destaca els valors i el compromís social i polític de Comas d’Argemir.
A més de la trobada amb exalumnes, també es va celebrar una taula rodona en què diferents expertes van tractar els diversos aprenentatges al voltant de la recerca de Comas d’Argemir en el marc de les cures i dels feminismes.
L’acte d’homenatge també va servir per presentar el llibre L’antropologia importa, editat per Publicacions URV, una obra col·lectiva amb 17 col·laboracions que compta amb textos en homenatge a la catedràtica tot reflectint les diferents dimensions de la seva carrera professional.