17/12/2024
L’ICAC treballa en el trasllat a la Tabacalera, amb el suport de la Generalitat, l’Ajuntament de Tarragona i la URV
El canvi d'ubicació permetrà triplicar l’espai disponible i millorar les seves infraestructures de recerca
El canvi d'ubicació permetrà triplicar l’espai disponible i millorar les seves infraestructures de recerca
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) té en marxa un projecte que marcarà un abans i un després en la seva trajectòria: el trasllat al mòdul 6 de la Tabacalera de Tarragona, que permetrà triplicar l’espai disponible i millorar les seves infraestructures de recerca. Aquest canvi es fa possible gràcies a la col·laboració institucional entre la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Ajuntament de Tarragona, que s’incorporarà al consorci de l’ICAC amb la signatura d’uns nous estatuts, actualment en procés de revisió jurídica.
La cessió del mòdul 6 de la Tabacalera per part de l’Ajuntament, en procés de concreció actualment, és clau per a aquest trasllat. Amb 3.000 m², l’espai permetrà ampliar laboratoris, oficines i aules, i generarà noves sinergies amb el futur parc de la Necròpolis i altres centres de recerca del territori.
La Generalitat s’ha compromès a assumir el 100% del cost del projecte, amb una inversió de 5,3 milions d’euros que inclou tant el projecte executiu com les obres i l’equipament de les noves instal·lacions. El projecte executiu es licitarà a principis del 2025, amb un full de ruta que preveu l’inici de les obres el 2026 i la finalització el 2028.
Una oportunitat estratègica per al territori
El director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha destacat que aquest trasllat suposarà un «pas endavant» per a l’institut i una oportunitat per convertir la Tabacalera en un pol de recerca i innovació a Tarragona. El projecte contempla també millores arquitectòniques, com la creació d’un pati de llums i l’adequació de nous espais per a laboratoris i activitats científiques. A més, es treballa per connectar l’edifici amb el parc de la Necròpolis mitjançant un passatge que en faciliti l’accés.
Aquest canvi d’emplaçament és només la primera fase d’un projecte més ambiciós, que busca consolidar Tarragona com a referent en recerca i ciència al sud de Catalunya, en col·laboració amb la Universitat i els altres centres CERCA del territori: IPHES, ICIQ i IISPV.
Tot i els reptes administratius i de finançament que encara queden per resoldre, el projecte compta amb una base sòlida i el suport de les institucions implicades. Si es compleixen els terminis, el 2028 Tarragona podria estrenar un nou centre d’arqueologia clàssica a l’alçada dels grans reptes científics del futur.