Notes de premsa 19/11/2020

L’investigador Jordi Salas-Salvadó, es consolida entre els més citats del món

El catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV figura per tercer any consecutiu a la llista dels científics més influents a nivell mundial per l'impacte de la seva recerca, segons el llistat "Highly Cited Researchers 2020"

Una imatge del catedràtic Jordi Salas-Salvadó

El “Highly Cited Researchers” és el llistat dels qui es poden considerar com els científics més influents de cada camp d’estudi a nivell mundial. Es confecciona analitzant els articles signats per cada investigador que s’han situat entre l’1% dels més citats i que han estat publicats en el període que va del 2009 al 2019. La metodologia que determina qui formarà part d’aquest llistat es basa en dades i anàlisis realitzades per experts bibliomètrics de l’Institut d’Informació Científica del Grup Web of Science. El llistat corresponent a 2020 inclou 6.167 investigadors de gairebé 60 països, que fan recerca en 21 camps científics diferents. Entre ells s’hi troba el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV, investigador ICREA Acadèmia i director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat, Jordi Salas-Salvadó, qui repeteix presència en aquest llistat per tercer any consecutiu.

Jordi Salas és Director Clínic de Nutrició i Obesitat del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, investigador principal i coordinador del programa de nutrició de la xarxa CIBERobn -de l’Instituto de Salud Carlos III-  i sotsdirector de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. A més, és membre de la Xarxa d’Experts de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, entitat que depèn de la Generalitat de Catalunya, que té un paper important en avaluar els riscos alimentaris. Alhora és Director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans; membre Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, membre numerari de l’Academia Española de Nutrición i Chairman del World Forum for Nutrition Research and Dissemination, comitè d’experts internacional en el paraigües de l’International Nut Council (INC) per la promoció i desenvolupament de la recerca en fruita seca i salut, així com la seva divulgació.

Actualment també és director de la Càtedra URV-World Forum for Nutrition Research on Tree Nuts and Dried Fruit (WFNR), té com a missió el foment de la transferència de coneixement i la innovació dels fruits secs i la fruita deshidratada a través de la recerca en relació a la salut, la nutrició i la promoció del seu comerç i consum.

Dieta mediterrània

Una de les seves principals línies de recerca se centra en investigar els efectes de la dieta mediterrània sobre el risc cardiovascular i les malalties metabòliques i ha impulsat l’estudi PREDIMED, l’assaig clínic més gran fet fins ara sobre nutrició, que ha demostrat que la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge i fruita seca és capaç de reduir la incidència de problemes cardiovasculars. Després de pràcticament cinc anys, s’ha vist que aquesta dieta redueix fins a un 30% el risc d’infart de miocardi, ictus o mort cardiovascular. Actualment l’investigador Salas-Salvadó és el coordinador de l’estudi PREDIMED-Plus, un altre assaig clínic de prevenció primària de la malaltia cardiovascular realitzat amb més de 7.500 participants d’arreu de l’estat Espanyol, involucrant a més de 200 investigadors de diferents Universitats i Institucions sanitàries.

Els articles de Salas-Salvadó del període analitzat per l’empresa Clarivate Analytics -que confecciona aquesta llista- han estat citats en més de 27.000 ocasions i té un índex h de 75, és a dir, 75 dels seus articles han estat citats 75 vegades  o més.

 Estats Units, al capdavant

Dels 6.167 noms del llistat, Estats Units és el país més representat, amb un 41,4% de científics, i la Universitat de Harvard, amb 188 persones, és la institució que té la major concentració d’investigadors i investigadores més citats del món. El llistat d’aquest any 2020 inclou 26 premis Nobel, tres dels quals han estat distingits aquest any: Emmanuelle Charpentier, Jennifer A. Doudna i Reinhard Genzel.

Print Friendly, PDF & Email