15/11/2024

Lliurats els Premis de Recerca en Química de la URV i l’AEQT

Paula Denisa Bonchis, de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta; Maria Montserrat, de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès, i Anna García, de l’lnstitut Salvador Vilaseca de Reus, són les guanyadores d’aquesta edició

Les alumnes guanyadores dels Premis de Recerca en Química 2024 amb Maribel Mateu, Maria Mas, Juan Antonio Duro i Joan Josep Carvajal.

La 26a edició dels Premis de Recerca en Química que atorga la Facultat de Química de la URV amb el patrocini de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha tingut lloc aquest dijous 14 de novembre. L’objectiu d’aquests guardons és premiar l’esperit científic, reconèixer la vocació investigadora i promoure l’interès per la ciència i la tecnologia química entre estudiants de Batxillerat.

El primer premi d’aquesta edició ha estat per al treball “De la impressió 3D a l’aspirina, el camí cap a les gominoles medicinals”, de l’estudiant Paula Denisa Bonchis Copil, de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta. L’autora ha rebut 1.000 euros i el centre on estudia, 800. El segon premi s’ha atorgat al treball “Biodegradation of Bisphenol A, an Endocrine-Disrupting Chemical, by Fungi”, de Maria Montserrat Santacana, de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès. L’estudiant ha rebut 600 euros i el centre, 400. I el tercer premi ha estat per a Anna García Martín Moreno, de l’Institut Salvador Vilaseca de Reus, amb el treball “Biomaterial o bioplàstic?”, dotat amb 300 euros per a l’estudiant i 200 euros per al centre. En total s’hi van presentar dinou treballs.

Les professores de la URV Anna Maria Masdeu Bultó i María Estela Rivas Nieto, durant la conferència-taller “Les mil cares de la descarbonització”.

L’acte, celebrat a la sala de graus de la Facultat de Química de la URV, ha comptat amb la conferència-taller titulada “Les mil cares de la descarbonització”, a càrrec de les professores de la URV Anna Maria Masdeu, del Departament de Química Física i Inorgànica, i María Estela Rivas, del Departament de Dret Privat, Processal i Financer. La conferència-taller es troba emmarcada en la Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament del CO2 URV-Fundació Repsol. Durant la conferència-taller s’han presentat les legislacions i les tecnologies que existeixen avui en dia per a la descarbonització de l’economia i la captura del CO2, tant el que es produeix en un punt d’emissió concret com el que es troba ja a l’atmosfera, i com un cop capturat es pot emmagatzemar en forma de carbonats o es pot tornar a utilitzar per la síntesi de nous compostos d’interès. A més les doctores Masdeu i Rivas han mostrat de forma pràctica com es pot “segrestar” aquest CO2 a través d’una sèrie d’experiments químics a la sala.

Un moment del lliurament de la 26a edició del Premi de Recerca en Química.

Al lliurament dels premis hi han participat el vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals de la URV, Juan Antonio Duro, i Joan Josep Carvajal i Maribel Matheu, degà i secretària, respectivament, de la Facultat de Química. Per part de l’AEQT hi ha assistit la seva Directora Gerent, Maria Mas, que ha destacat la importància dels treballs presentats a aquests premis i ha animat els participants i els guanyadors a continuar per aquest camí. “La societat necessita de químics com ells per afrontar els reptes no només de la descarbonització sinó també de la circularitat en la industria química”, ha afirmat. Per la seva banda, Joan Josep Carvajal ha destacat l’alt nivell dels treballs presentats als premis i ha agraït la col·laboració dels centres de secundària que han treballat en aquests treballs de recerca, contribuint a fomentar vocacions químiques entre els alumnes. Finalment, Juan Antonio Duro ha remarcat la llarga història i la consolidació d’uns premis que mostren la històrica col·laboració entre l’AEQT i la URV i que transcendeixen els seus àmbits propis d’acció, amb participants que venen des de Terres de l’Ebre fins al Penedès, i que arriben fins a les comarques lleidatanes i barcelonines.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*