28/05/2018

L’ocupació continua creixent a l’Ebre amb un increment rècord del 6,2% el primer trimestre de l’any

Els sectors serveis i indústria són els que lideren aquesta tendència a l’alça i per comarques, el Baix Ebre és la que més creix

El polígon industrial Baix Ebre és un dels que concentra un major nombre d'indústries de les Terres de l'Ebre

La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del Campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat aquest matí al Consell Comarcal del Baix Ebre, a Tortosa, el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del primer trimestre del 2018. La principal dada que es desprèn d’aquest informe és que l’ocupació ha tornat a créixer per tercer trimestre consecutiu per damunt de la mitjana catalana i que a més ha estat un creixement del 6,2% respecte el primer trimestre del 2017, una xifra rècord. “Es tracta del valor més elevat registrat en un primer trimestre des que la CELIR analitza l’economia ebrenca i el tercer consecutiu per sobre la mitjana catalana”, puntualitza Juan Antonio Duro, director de la Càtedra. Així en aquest període el nombre total d’afiliats a la Seguretat Social a les Terres de l’Ebre ha estat de 52.180 persones, és a dir, 3.030 afiliats més que el primer trimestre de l’any anterior. Amb aquest ja són quinze els períodes consecutius acumulant creixement en l’ocupació. Creixen les afiliacions al règim general i per contra baixen les d’autònoms.

Pel que fa als sectors econòmics destaca el creixement del sector dels serveis, registrant una evolució rècord d’un ritme interanual del 8,0%. El sector de la indústria ha evolucionat a un ritme interanual del 4,0%, el que suposa un augment respecte del mateix període de l’any anterior de 4,4 punts percentuals; també destaca la construcció amb un ritme de 2,1 punts percentuals, i en menor mesura el sector primari amb 0,1 punts percentuals més que el primer trimestre del 2017. “Aquest, de fet, és el millor primer semestre pel que fa a l’evolució industrial des que analitzem les dades. Per nosaltres no només quantitativa sinó qualitativament, pel model econòmic i el funcionament mercat de treball, és una dada que ens produeix una especial satisfacció”, assenyala Duro.

El director de la CELIR, Juan Antonio Duro, i el vicepresident comarcal Josep Felip Monclús, durant la presentació del Butlletí al Consell Comarcal del Baix Ebre.

Per comarques, es detecta una evolució positiva interanual en totes i cada una de les quatre, però destaca el Baix Ebre amb un augment de 8,1 punts percentuals; seguit del Montsià, 5,3; la Terra Alta, 4,9; i la Ribera d’Ebre que amb 1,3 punts és la que menys creix. Un fet possiblement relacionat amb els acomiadaments d’Ercros.

Pel que fa a l’evolució de l’ocupació dels 21 municipis ebrencs analitzats (els de més de 500 afiliats), Flix, Roquetes, l’Aldea i Móra la Nova són els únics que presenten una evolució negativa amb una davallada d’entre -1,6  i -0,4 punts percentuals. L’Ampolla és el municipi on creix més l’ocupació: 17,5 punts (turisme) seguit de Tortosa, amb 11,4 punts percentuals (serveis socials). El tercer lloc l’ocupa Amposta, amb 6,4 punts (més repartit).

Nova davallada de l’atur

D’acord amb les dades subministrades pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, l’atur registrat ha continuat caient amb força durant el primer trimestre del 2018. De mitjana mensual trimestral, el nombre d’aturats s’ha situat en 10.661, és a dir, 886 menys que en el primer trimestre del 2017. En termes relatius, aquesta disminució ha suposat una caiguda del 7,7%, el que suposa 1,8 punts percentuals menys de disminució que el trimestre anterior, però continua sent una dada favorable per a l’economia, ja que confirma la davallada per divuitè trimestre consecutiu. “En tot cas, sembla confirmar-se la desacceleració en la caiguda de l’atur, en part explicada pels elevats decreixements anteriors”, assenyala el professor Duro.

L’atur ha continuat disminuint en totes les comarques tot i que a un ritme més suau que el trimestre anterior. Destaca el Baix Ebre amb una davallada de 9,7 punts percentuals, seguida del Montsià amb una davallada de 7,1 punts percentuals, la Terra Alta amb 4,7 i la Ribera d’Ebre amb una davallada de 2,6 punts percentuals. Seguint amb la trajectòria dels trimestres anteriors, la caiguda de l’atur registrat (-7,7%) s’ha intensificat tant entre els homes (-10,9%) com entre les dones (-4,8%). Pel que fa als municipis l’atur ha caigut interanualment en pràcticament tots els municipis ebrencs, excepte tres: Ulldecona, Batea i Flix. La caiguda de l’atur més intensa ha estat del 13,3% (Roquetes). En aquest trimestre, la pseudotaxa més elevada d’atur es localitza a Móra la Nova (11,9%), seguit de la Sénia (11,8%) i Tortosa (10,7%). “En aquest cas, per primer cop des de la crisi, el municipi de la Sénia no lidera el rànquing d’atur, el que indica el seu redreçament econòmic”, assenyala el responsable de la Càtedra.

Els contractes laborals formalitzats a les Terres de l’Ebre el primer trimestre de 2018 han estat 4.166, dels quals 451 són indefinits i 3.715 són temporals. En relació al mateix període del 2017, s’han signat 187 contractes més, 107 de temporals i 80 d’indefinits. Les xifres indiquen que durant el primer trimestre del 2018 la majoria de contractes signats són temporals classificats com eventuals en circumstàncies de producció, de durada de menys de tres mesos o de durada indeterminada en empreses de 10 o menys treballadors. A més, la major part dels contractes de la demarcació es fan a persones d’entre 30 i 45 anys, amb estudis secundaris principalment, tot i que també hi hagut un increment dels contractes en el col·lectiu d’estudis superiors.

L’atur al Baix Ebre

L’acte de presentació del Butlletí de la Càtedra corresponent al primer trimestre del 2018 s’ha fet a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre i ha comptat amb la presència del vicepresident comarcal, Josep Felip Monclús. S’ha aprofitat l’acte per desglossar les particularitats de l’atur a la comarca durant el primer trimestre de l’any. Precisament, el Baix Ebre ha estat la comarca on l’atur va baixar més durant el primer trimestre de l’any.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*