21/09/2016

L’ocupació continua creixent a les Terres de l’Ebre, tot i que menys que a la resta del país

El creixement econòmic durant el segon trimestre del 2016 ha estat d’un 2,5% i cal destacar una notable recuperació del sector de la construcció. Això és el que constata el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre, que s'ha presentat a Móra la Nova

La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat el dia 13 de setembre al Casal Municipal de Móra la Nova el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del segon trimestre de 2016.

Per novè trimestre consecutiu ha crescut l’ocupació al territori, tot i que a un ritme més lent que a la resta de Catalunya. Així, el creixement en termes relatius a les Terres de l’Ebre ha estat d’un 2,5%, 0,4 punts més que el primer trimestre d’aquest mateix any. En xifres absolutes, el nombre total d’afiliats a la Seguretat Social al segon trimestre del 2016 a les Terres de l’Ebre ha assolit la xifra de 49.651, és a dir, 1.191 afiliats més que el segon trimestre de l’any anterior. “La lectura que en fem és positiva i indica que la conjuntura global continua sent bona en els termes avaluats, però les Terres de l’Ebre ens recuperem amb menys força que altres zones quan necessitaríem avançar més. I això sense tenir en compte altres indicadors, com la renta per càpita que ja era comparativament baixa abans de la crisi i que ara en termes relatius fins i tot sembla haver empitjorat”, explica el director de la CELiR, Juan Antonio Duro.

Per règims, el creixement positiu d’aquest trimestre es continua explicant sobretot per la bona evolució del règim general (3,4% respecte el mateix trimestre de l’any anterior). Hi ha hagut també un creixement respecte el trimestre anterior de 0,8 punts. Per contra, el nombre de persones que cotitzen dins el règim d’autònoms tot i tenir una evolució positiva d’un 0,6 %, ha disminuït 0,4 punts percentuals respecte del primer trimestre.

Per sectors cal destacar la notable recuperació de la construcció, que en aquest segon trimestre ha evolucionat a un ritme interanual de l’1,8%, contrastant amb els valors negatius registrats els dos trimestres anteriors. Tot i això, la resta de sectors continuen creixent més: el de serveis ha evolucionat a un ritme interanual del 2,5%. I també cal destacar el creixement del sector industrial i el primari que ho han fet a un ritme interanual de 2,5 i 2,6 punts percentuals respectivament. Aquest darrer sector, en aquest segon trimestre, ha registrat el seu major creixement des dels inicis de la seva recuperació a finals del 2014.

Per comarques, només s’observa una evolució positiva superior al trimestre anterior en les comarques del Montsià i el Baix Ebre, amb un augment de 4,2 i 2,3 punts percentuals. En canvi, les comarques de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta presenten valors clarament menors, o fins i tot, negatius. De fet, la Ribera d’Ebre ha registrat una davallada d’1 punt percentual (0.3 punts menys que el trimestre anterior) i la Terra Alta ofereix per primer cop en aquests últims trimestres una lleu davallada de 0.2 punts percentuals. Per pobles, la afiliació s’ha mogut entre el -17,5% de Flix i el creixement del 9,5% del Perelló i de la Sénia amb 8,8 punts percentuals, seguit de municipis com Camarles, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, i Santa Bàrbara, tots ells amb valors d’entre 7,3 i 3,5 punts, el que fa evident la seua recuperació. Cal destacar la situació del municipi de la Sénia que sembla que ha deixat enrere la petjada de la crisi en el seu teixit industrial i tot i liderar encara l’índex d’atur amb un 14%, ja és una xifra similar a la d’altres municipis de la zona.

Davallada rècord de l’atur

El segon trimestre del 2016 l’atur ha enregistrat una davallada de l’11,7%, un 1,1% menys que el trimestre anterior i un record històric d’ençà que la CELiR analitza les dades de l’atur. De mitjana mensual trimestral, el nombre d’aturats s’ha situat en 11.911, és a dir, 1.301 menys que el trimestre anterior i 1.573 menys que en el segon trimestre del 2015. Per grans sectors de treball anterior, l’atur és dominat pel sector serveis a l’igual que el trimestre anterior, amb 6.863 aturats (57,61% del total i 795 menys que el trimestre anterior). La major reducció s’ha produït, per tercer trimestre consecutiu, al sector de la construcció amb una caiguda del 23%, seguit de la indústria (-16,4%). El sector serveis ha estat el sector que més ha contribuït a la caiguda de l’atur amb un -5,5%.

Els contractes laborals formalitzats a les Terres de l’Ebre el segon trimestre de 2016 han estat 5.257, dels quals 391 són indefinits i 4.867 són temporals. Si es compara amb el mateix període de 2015, s’observa que hi ha hagut un augment de contractació en tots els nivells formatius. També en el segment d’individus sense estudis. “Aquestes dades ens segueixen suggerint que, tot i estar millorant a un ritme molt suau, segueix existint problemes per generar, amb una intensitat suficient, demandes d’ocupació d’alta qualificació. Sense anar més lluny, els individus que han registrat una crescuda més pronunciada en quant a contractació han estat els que tenen estudis primaris.”, apunta Juan Antonio Duro.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*