19/02/2018

L’ocupació torna a créixer a l’Ebre per sobre de la mitjana catalana

La Càtedra d'Economia Local i Regional presenta a Gandesa el Butlletí d'anàlisi econòmica corresponent al quart trimestre del 2017

La presentació d’aquest últim Butlletí s’ha fet a la Terra Alta, on el sector vitivinícola és un dels que té més pes.

La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del Campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat aquest matí al Consell Comarcal de la Terra Alta, a Gandesa, el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del quart trimestre de 2017. Una de les dades a remarcar és que l’ocupació durant l’últim trimestre de l’any ha tornat a créixer al territori per damunt de la mitjana catalana: un 3,8%. És el segon valor més elevat en dos anys, tot i que inferior al 6,1% del trimestre anterior. Així en aquest període el nombre total d’afiliats a la Seguretat Social a les Terres de l’Ebre ha estat de 51.725, és a dir, 1.887 afiliats més que el quart trimestre de l’any anterior. “És una dada positiva i més si tenim en compte que és el segon trimestre consecutiu que les Terres de l’Ebre creixen per damunt de la mitjana catalana, després de set trimestres que ho han fet per sota”, diu Juan Antonio Duro, tot remarcant que amb aquest trimestre ja són quinze períodes consecutius de creixement interanual.

El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, i el director de la CELiR, Juan Antonio Duro, durant la presentació del Butlletí a Gandesa.

El fort impuls de les afiliacions al Règim General, que creixen un 6,1% en termes globals, explica aquesta dinàmica de creixement, per contra els autònoms baixen 1,30 punts percentuals respecte al trimestre anterior. Tots els grans sectors econòmics ebrencs han enregistrat un creixement superior respecte al mateix trimestre de l’any anterior, excepte l’agricultura. Destaca sobretot l’evolució de la construcció, a un ritme interanual del 5%. La indústria i el sector serveis ho han fet en un 2,9 i un 4,5%, respectivament. L’ocupació ha crescut a les quatre comarques ebrenques, principalment al Baix Ebre, amb un 5,7%, mentre que la Ribera d’Ebre ha estat la que menys ha crescut, un 1%.

Pel que fa a l’evolució de l’ocupació dels 21 municipis ebrencs analitzats (els de més de 500 cotitzants), Santa Bàrbara, l’Ametlla de Mar, Roquetes, Alcanar i Batea són els únics que presenten una evolució negativa amb una davallada d’entre -3,2  i -0,2 punts percentuals. Mentre que Sant Jaume d’Enveja i Camarles són els que més han crescut, amb 15,4 i 9,7 punts percentuals respectivament.

Nova davallada de l’atur

D’acord amb les dades subministrades pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, l’atur registrat ha continuat caient amb força durant l’últim trimestre del 2017. De mitjana mensual trimestral, el nombre d’aturats s’ha situat en 10.319, és a dir, 1.086 menys que en el quart trimestre del 2016. En termes relatius, aquesta disminució ha suposat una caiguda del 9,5%, el que suposa 3,5 punts percentuals menys de disminució que el trimestre anterior. Però continua sent una dada positiva, ja que baixa per dissetè trimestre consecutiu.

L’atur ha caigut interanualment a cadascun dels municipis ebrencs. La davallada més accentuada ha estat a Gandesa, un 20% i la més lleu a l’Ampolla, amb un 3,9%.  Per contra, el municipi que ha registrat una caiguda més lleu ha sigut l’Ampolla, amb un -3,9% interanual. La Sénia continua sent el municipi amb més atur, un 12,2% i Batea, amb un 4,1% el que menys.

Els contractes laborals formalitzats a les Terres de l’Ebre el quart trimestre de 2017 han estat 5.713, dels quals 394 són indefinits i 5.319 són temporals. En relació al mateix període del 2016, s’han signat 440 contractes menys, ha disminuït el nombre de temporals en 478 i ha augmentat el nombre de contractes indefinits en 38. Els protagonistes en aquest quart trimestre del 2017 són els contractes temporals d’obra i servei de durada indeterminada o de durada de menys de tres mesos en empreses d’entre 51 i 500 treballadors. Si es compara amb el mateix període de 2016, s’observa que hi ha hagut un augment de contractació en tots els nivells formatius, en el d’estudis  primaris, en el d’estudis secundaris i en el d’estudis superiors els quals han registrat un augment de 114, 88 i 51 contractes més respectivament. “És cert que la contractació de persones amb estudis superiors ha crescut però continua sent la que té menys pes”, argumenta Duro.

L’atur a la Terra Alta

L’acte de presentació del Butlletí de la Càtedra corresponent al quart trimestre del 2017 s’ha fet a la seu comarcal i ha comptat amb la presència del president comarcal Carles Luz. El director de la CELiR, Juan Antonio Duro, ha aprofitat també per presentar les xifres de l’atur comarcal. La Terra Alta és la comarca amb menys habitants de les Terres de l’Ebre i també la que té menys afiliats a la Seguretat Social. El sector agrari és el que té més pes amb una presència destacada de la producció vitivinícola reconeguda amb una DO.

L’últim trimestre del 2017 la població activa de la Terra Alta se situava en les 3.295 persones, mentre que el nombre d’aturats era de 387, 60 aturats menys que a l’últim trimestre del 2016, el que suposa una reducció del 13,3%. Del 2012 al 2017 la comarca ha passat de tenir una taxa d’atur del 9,1% al 6%. El grup més nombrós d’aturats a la comarca (19,89% del total) és el dels individus d’entre 55 a 59 anys, seguits del grup d’entre 60 a 64 anys (14,47% del total). Es tracta d’una situació preocupant, ja que les dificultats per baixar l’atur en aquests segments d’edats són importants. No obstant, la tendència enregistrada els últims anys és positiva.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*