15/06/2022

Més de 170 estudiants i uns 50 professors de la URV, involucrats en projectes europeus per fer front als nous reptes de l’enologia

La integració de la facultat a la xarxa internacional Oenoviti facilita la participació en iniciatives de les que en formen part els diferents col·lectius universitaris

La formació i la recerca en enologia està immersa a canvis constants que han de respondre als reptes del sector, com ara l’afectació del canvi climàtic a la viticultura i l’enologia i les seves derivades i les noves demandes dels consumidors, que exigeixen un producte més sostenible. I tot això en un món globalitzat i molt més competitiu. A banda dels projectes de recerca estatals i internacionals en què participa el col·lectiu investigador de la URV, en aquests moments la Facultat d’Enologia té en marxa quatre projectes europeus vinculats amb la formació de l’estudiantat i l’intercanvi professional que involucren 170  estudiants de grau i màster i mig centenar de membres del professorat i del col·lectiu investigador.

Reptes del canvi climàtic  

El projecte Vine and Wine Innovation through Scientific Exchange (vWISE) és una d’aquestes iniciatives, un programa d’intercanvi de personal de diferents universitats, empreses i centres de recerca en enologia, per abordar el reptes del canvi climàtic en viticultura i enologia. En aquest projecte, la URV participa amb mobilitats de professorat i alumnes de doctorat a la Universitat de Xile i a l’Institut Australià de Recerca Enològica (ARWI). La facultat també rep professors de la Universitat de Xile. Aquest programa està finançat per la convocatòria Marie Sklodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange (MSCA-RISE) i coordinat per la Universitat de Bordeus. A banda de la URV hi participen les universitats de Torí (Itàlia) i La Rioja (Espanya) i com a centres de recerca  l’Instituto Superior de Agronomia (Portugal), el CSIC i l’Associaçiao para a Investigaçao e desenvolvimento de Ciencias portuguès, compta amb la participació empresarials i d’universitats i centres no europeus.

Amb aquest enfocament als nous reptes, un altre projecte finançat per la Unió Europea és OENOBIO, un programa educatiu Erasmus + KA2 centrat en les noves necessitats creades per la cada cop més gran sensibilitat mediambiental en el món del vi. En el marc d’aquest projecte s’estan creant nous tipus de vi (orgànics o ecològics, biodinàmics, naturals, etc.) que expressen la preocupació mediambiental. La formació actual no pot completar les necessitats en aquest camps i l’objectiu es crear un màster internacional que respongui a aquestes necessitats. Coordinat per la Universitat de Bordeus, hi participen quatre universitats més i associacions vinícoles de França i Alemanya.

Formació en enoturisme

Pel que també fa a la formació, des d’Enologia es pren part en el VITAGLOBAL, un projecte finançat per la UE també en marc del programa Erasmus+ KA2 que consisteix en implementar mòduls de formació específics d’enologia i viticultura en què algunes universitats sòcies són especialistes a altres universitats que també participen en el programa. En el cas de la URV s’imparteix un mòdul d’enoturisme per part de professors de la Facultat de Turisme  i Geografia i un altre de vins escumosos per professors de la Facultat d’Enologia. Altres mòduls són d’anàlisis sensorial, viticultura, innovació en microbiologia i d’economia. En aquest programa participen 17 socis, 14 d’ells universitats de diferents àrees.

I aquesta és la sisena edició que la Universitat coordina el màster internacional en innovació en enoturisme WINTOUR amb finançament de la Unió Europea dins del programa Erasmus Mundus. Hi participen la URV, la Universitat de Bordeus i la Universitat d’Oporto. Fins al moment s’han graduat més de 100 alumnes de 35 nacionalitats diferents. Durant aquest temps s’han obtingut 5,5 milions d’euros, un 90% dels quals es destinen a beques per als estudiants.

Segons el degà Manuel Suárez  “formar part de la xarxa Oenoviti International ha permès la participació en aquests projectes”. La xarxa Oenoviti International es va crear al 2010 i la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Facultat d’Enologia en va ser una de les cofundadores, juntament amb la Universitat de Bordeus, Torí, Udine i Geisenheim, entre d’altres. L’objectiu era crear una estructura que permetés un lliure intercanvi d’idees entre els socis i fomentar les col·laboracions entre ells, de forma que poguessin participar i impulsar projectes conjunts, així com participar en diferents convocatòries internacionals.

La xarxa va començar amb un primer projecte de doctorats internacionals centrats en l’àmbit de l’enologia (Oenodoc) que va donar els seus fruits amb diferents doctorats amb doble titulació entre diverses universitats que participaven en la xarxa, quatre d’ells amb participació de la URV. Aquesta estructura ha servit per presentar diverses sol·licituds a programes europeus com els que s’han apuntat anteriorment.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*