Notes de premsa 20/11/2023

Més de 2.000 persones de totes les edats gaudeixen de la Setmana de la Ciència

Tallers experimentals, xerrades divulgatives, rutes teatralitzades i reptes científics han estès la ciència a tot el territori i l'han fet arribar a escoles, instituts i públic adult

Alumnes de l'escola Pau Delclòs durant les activitats experimentals al CRAI.
Alumnes de l'escola Pau Delclòs durant les activitats experimentals al CRAI.

Les dues últimes setmanes la ciència ha estat protagonista a tot el territori. La Setmana de la Ciència, un dels esdeveniments anuals de divulgació científica més importants a nivell europeu, ha acabat oficialment aquest diumenge amb un balanç molt positiu, tot i que algunes de les activitats encara tenen recorregut durant les properes setmanes. Del 10 al 19 de novembre, un gran nombre d’entitats i institucions han concentrat en pocs dies activitats per fomentar l’interès de la societat per la ciència i el coneixement i despertar vocacions científiques. La URV coordina les activitats de la Setmana de la Ciència a la demarcació de Tarragona, on s’ha arribat, en aquesta edició, a prop de 2.000 persones de totes les edats.

Durant aquests dies s’han dut a terme nou rutes científiques sobre la figura d’Antoni de Martí i Franquès, vuit adreçades a centres de secundària de tot el territori i una oberta al públic general que es va fer aquest dissabte 18 amb totes les places esgotades. També s’han organitzat tallers i conferències a través del Campus Extens de la Universitat: 16 activitats a 16 localitats repartides per la demarcació, sobre temes tan diversos com l’aerodinàmica dels cotxes de competició, la presència de microplàstics a l’ambient, el funcionament del rellotge biològic o l’enginyeria forense.

L’oferta d’activitats també ha inclòs tallers experimentals per a grups escolars, programats al campus Sescelades i que estaran en marxa fins el 24 de novembre, amb la col·laboració de l’AEQT. Fins el mes de març, el programa Fem Recerca! permetrà a estudiants de secundària entrar als laboratoris i a les aules de la URV per fer tallers científics i conèixer la recerca que es fa a la Universitat. L’objectiu d’aquesta proposta és que els i les estudiants prenguin consciència de la importància de la investigació científica i de les múltiples aplicacions que té en diferents camps del coneixement.

En el marc del projecte Repte Experimenta s’han programat dues activitats: un taller presencial i un altre en streaming en què infants d’entre vuit i dotze anys podien fer experiments des de casa aplicant el mètode científic i una proposta educativa gamificada a l’estil dels videojocs, encara activa, en la qual joves d’entre 12 a 15 anys han de resoldre el Cas Missió Oró. A partir de diferents pistes, qui participi anirà avançant en la seva investigació i realitzant experiments per resoldre el cas. La proposta, adreçada a famílies i escoles, compta amb un complet catàleg de recursos en format multimèdia i pretén apropar els joves al mètode científic a partir d’un fil conductor gamificat, on l’alfabetització científica és al centre. S’hi pot participar fins el 10 de desembre i cal inscriure-s’hi prèviament.

A Catalunya, la Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca que ha arribat enguany a la 28a edició.

Print Friendly, PDF & Email