11/10/2019 Opinió

Santiago J. Castellà, Professor de Dret i Relacions Internacionals de la Universitat Rovira i Virgili

Àfrica truca a la teva porta

El Premi Nobel de la Pau ha estat pel jove primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed Ali, per impulsar l'acord de pau entre Etiòpia i Eritrea.

El jove primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed Ali

És possible que sigui una distorsió pensar que el Premi Nobel de la Pau és el més influent dels premis -altres rams professionals pensaran el mateix-, però reconeguem que resulta si més no curiós i il·lustratiu construir un relat de la història contemporània des dels Premis Nobel de la Pau. I és que a Oslo decideixen cada any posar l’accent i els focus sobre alguna qüestió global. Ignoro si les cases d’apostes britàniques -veritable indicador estadístic de l’estat d’ànim (i d’humor) global- tenien apostes sobre el tema: però si l’any 2018 va ser justament feminista -en premiar al metge congolès Denis Mukwege ia la kurdayazidí Nadia Murad pels seus esforços per acabar amb l’ús de la violència sexual-, aquest any 2019 tot semblava indicar que tocava sostenibilitat; aquest any feia olor de canvi climàtic i tenia nom d’aquestes noves generacions que vindran, en la persona de Greta Thunberg i en la seva croada mediàtica contra el canvi climàtic, que se’ns ve a sobre a tots.

I va saltar la sorpresa: Àfrica truca a la teva porta. El jove primer ministre d’Etiòpia, Abiy Ahmed Ali, és el nou, i ja sempitern, Nobel de la Pau 2019, per impulsar l’acord de pau entre Etiòpia i Eritrea. Després de la independència d’Eritrea el 1993 i els primers conflictes armats, una tensió latent feia predir que viuríem en qualsevol moment una altra crisi humanitària. I en contra de les maleïdes predestinacions que sempre ens parlen a l’Àfrica de fracassos i impossibles, aprenem que les malediccions es derroten, i que les històries de la Història no sempre acaben malament.

I a més sabem que alguna cosa està passant a l’Àfrica. Sigil·losament Àfrica truca a la porta del món global amb molt per aportar. Quan ens toca repensar en profunditat la nostra relació amb el planeta i les relacions amb nosaltres mateixos, és la crida d’Àfrica, que reneix de les cendres postcolonials, ens retorna a saber que som els autors de la història que està per escriure. Benvingut així aquest Nobel i benvinguda Àfrica i la Pau.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*