21/02/2022

Els Premis de Compromís Social Immaculada Sastre Miró reconeixen els treballs de tres estudiants de Dret, Nutrició i Enginyeria

És la primera edició del guardó que posa en valor els treballs d'estudiants de grau, màster i doctorat que plantegen millores socials

Raquel Llop, premiada pel Treball de Fi de Màster; Jesús Francisco García Gavilán, premiat per la tesi doctoral, i Josep Calero Santo, premiat pel Treball de Fi de Grau, amb el Premi de Compromís Social Immaculada Sastre Miró.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Justícia Social, aquest migdia s’han lliurat els Premis de Compromís Social Immaculada Sastre Miró, que reconeixen els treballs de recerca dels estudiants de grau, màster i doctorat de la URV que han tractat una necessitat real definida conjuntament amb una organització o una entitat social sense ànim de lucre o que s’han fet dins el Programa d’Aprenentatge i Servei. El guardó que promou l’Oficina de Compromís Social de la URV ha estat en aquesta primera edició per als treballs “Calidad de alimentación y salud ósea” del doctorand Jesús Francisco García Gavilán; “El conflicto sobre los recursos naturales y la aplicación del convenio n. 169 de la Organización Mundial del Trabajo en Guatemala” de l’estudiant de màster Raquel Llop Labaila, i “Aplicació de voluntariat de Tortosa” de l’estudiant de grau Josep Calero Santo.

Premi a la millor tesi doctoral

Jesús Francisco García Gavilán és l’investigador predoctoral que ha fet la tesi doctoral “Calidad de alimentación y salud ósea” del programa de doctorat en Nutrició i Metabolisme. La tesi ha permès generar noves recomanacions dietètiques dirigides a la prevenció i protecció del metabolisme ossi en persones ancianes, a qui una fractura de maluc pot implicar a més d’una discapacitat, la pèrdua d’independència i la institucionalització de la persona.

La tesi està feta en el marc dels projectes PREDIMED i el PREDIMED-Plus, amb 23 centres sanitaris, que són dos dels assaigs clínics de nutrició més grans i complets fet a l’Estat espanyol, que han demostrat els efectes beneficiosos de seguir una dieta Mediterrània a la població anciana sobre algunes de les malalties amb major impacte social i econòmic com les cardiovasculars, el càncer o l’osteoporosi. De fet, l’alimentació és un dels principals factors de risc modificables que afecten a la salut i que pot prevenir el desenvolupament d’algunes de les malalties. El Premi de Compromís Social Immaculada Sastre Miró en aquesta categoria té una dotació de 1.500 euros.

Jesús Francisco García Gavilán rep el premi de mans del president del Consell Social de la URV, Joan Enric Carreres.
Jesús Francisco García Gavilán rep el premi de mans del president del Consell Social de la URV, Joan Enric Carreres.
Premi al Treball Fi de Màster

Raquel Llop Labaila és l’estudiant del Màster Universitari en Dret Ambiental autora del Treball de Fi de màster “El conflicto sobre los recursos naturales y la aplicación del convenio n. 169 de la Organización Mundial del Trabajo en Guatemala”. L’ha fet en col·laboració amb el Frente de Resistencia en Defensa de los Recursos Naturales y Derechos de los Pueblos (FRENA) de San Pablo – Tacaná, Guatemala. Auqest país de l’Amèrica Central és un dels països del món més afectats pels grans projectes extractius i les grans centrals hidroelèctriques que deixen sense aigua i altres recursos naturals a milers de comunitats indígenes de tot el país.

Arran d’un projecte de cooperació internacional promogut des de la URV Solidària, Raquel Llop va poder conèixer la situació que pateixen les comunitats de Guatemala al departament de San Marcos, a l’oest del país. Allà va treballar amb la Comissió Internacional de Juristes i el col·lectiu FRENA, i va assentar les bases del seu futur Treball de Fi de Màster en la modalitat d’Aprenentatge Servei. Aquest projecte dona resposta a un dels objectius del FRENA: l’estudi sobre l’aplicació del Conveni n.169 de l’Organització Internacional del Treball sobre pobles indígenes i tribals. El treball consisteix en una denúncia a l’Estat de Guatemala per la no aplicació d’aquest conveni i la vulneració dels drets fonamentals de les comunitats indígenes de San Marcos, tot relacionant-ho amb els atacs de les empreses internacionals que, autoritzades per l’Estat, comprometen el medi ambient i els recursos naturals. El Premi de Compromís Social Immaculada Sastre Miró en aquesta categoria té una dotació de 1.000 euros.

Raquel Llop Labaila rep el premi de mans de la rectora de la URV, JMaría José Figueras.
Premi al Treball Fi de Grau

Josep Calero Santo és graduat en Enginyeria Informàtica i ha estat el guanyador del premi en la categoria del Treball de Fi de Grau per “Aplicació de voluntariat de Tortosa” , que ha fet en col·laboració amb l’Ajuntament de Tortosa. El projecte ha consistit en la creació d’una aplicació per Android, iOS i Web que permet veure l’oferta d’activitats de voluntariat i les seves entitats a Tortosa. Els ciutadans podran veure en temps real on es necessita ajuda voluntària. La digitalització d’aquesta xarxa de voluntariat permetrà donar més visibilitat a les necessitats de la ciutat i les seves entitats.

El projecte sorgeix de la necessitat que té la xarxa d’entitats socials sense ànim de lucre de Tortosa de més participació comunitària per enfortir la incidència social de les seves tasques, així com la corresponsabilitat ciutadana. Aquest treball també ha format part del programa Aprenentatge Servei de la URV. El Premi de Compromís Social Immaculada Sastre Miró en aquesta categoria té una dotació de 1.000 euros.

Josep Calero Santo rep el premi de mans de la rectora de la URV, María José Figueras.

El premi que s’ha lliurat avui porta per nom Immaculada Sastre Miró (1942-2008), la primera coordinadora dels Serveis Socials de Tarragona, que al llarg de la seva trajectòria com a treballadora social va treballar per la integració de persones i col·lectius del territori en situació de vulnerabilitat. La vicerrectora de Compromís Social i Relacions Institucionals, Cori Camps, ha felicitat els premiats durant l’acte de lliurament perquè integren alhora la qualitat en els treballs i el compromís per millorar el benestar de la societat. La rectora, María José Figueras, va afegir-hi que tots tres són “exemple de l’emprenedoria social tan necessària a la nostra societat”.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*