16/11/2023

Les cases romanes, protagonistes del sisè congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic

A la trobada Tarraco Biennal, del 23 al 24 de novembre al campus Catalunya de la URV, s'hi explicaran els models d'arquitectura domèstica a l'entorn de la Mediterrània

Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia per la URV, i Josep Maria Palet, director de l’ICAC, han presentat la sisena edició de la Tarraco Biennal.

La domus, la casa romana, serà objecte d’estudi i anàlisi al sisè congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal que tindrà lloc el 23 i 24 de novembre al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. La trobada servirà per exposar els projectes de recerca conjunts que estan desenvolupant les capitals provincials romanes: Mèrida, Còrdova, Cartagena i Tarragona. Durant dos dies, investigadors d’universitats de Múrcia, Alacant, Còrdova, Sevilla, Braga (Portugal), Pescara (Itàlia) i de la mateixa URV explicaran models d’arquitectura domèstica a l’entorn de la Mediterrània.

El congrés l’han presentat aquest dijous Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia per la URV, i Josep Maria Palet, director de l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica). Ruiz de Arbulo ha remarcat la importància de la casa romana per conèixer “com la era la vida quotidiana, l’organització social, les formes de vida i els rituals entre el segle II a.C i el segle IV d.C”, però també la decoració, els paviments i les pintures murals. “A Tarragona -afirma el catedràtic de la URV- no s’ha conservat cap domus sencera perquè la majoria estaven a la Part Baixa que es va urbanitzar el segle XIX, però hi hem trobat elements parcials i petits que ens ajuden a explicar com eren aquestes cases”.

Palet ha destacat que el congrés situa de nou Tarragona com a “capital internacional de l’arqueologia clàssica” i ha posat en valor la tasca conjunta de totes les institucions i entitats vinculades al patrimoni que participen al comitè científic de Tarraco Biennal. A més de la URV i l’ICAC, hi estan implicats el Museu d’Història de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic, el departament de Cultura de la Generalitat, l’Arquebisbat i la Reial Societat Arqueològica.

El primer congrés de Tarraco Biennal es va organitzar el 2012 per iniciativa de la Fundació Privada Mútua Catalana. Aquesta edició, per primera vegada, s’organitza a l’entorn dels projectes d’una xarxa d’universitats que -amb el suport del ministeri de Ciència i Innovació- treballa conjuntament des de fa anys en recerca al voltant de les ciutats romanes.

Tota el programa de la trobada es pot consultar al web de Tarraco Biennal.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*