21/02/2020
L’Oficina de Compromís Social de la URV es presenta a la societat
L'estructura agrupa els serveis i programes de la Universitat que contribueixen al desenvolupament social, cultural, saludable i sostenible de les persones i del territori
L'estructura agrupa els serveis i programes de la Universitat que contribueixen al desenvolupament social, cultural, saludable i sostenible de les persones i del territori
Els serveis d’extensió universitària de la URV, com ara els esports, la cooperació, les aules culturals i el Campus Extens s’agrupen ara en l’Oficina de Compromís Social, que ahir va presentar la seva composició i serveis en una jornada oberta al públic al campus Catalunya. Aquesta nova oficina té per objectiu impulsar la participació de la comunitat universitària en iniciatives d’impacte social, cultural i ambiental i d’actord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.
En aquest sentit, la rectora María José Figueras va explicar al públic assistent a la presentació que “ens hem adaptat als canvis socials”. Per això, s’ha volgut potenciar el que era la tercera missió de la Universitat, ara compromís social, junt amb la recerca i la transferència i la docència. Susana Borràs, adjunta al Consell de Direcció per al Compromís Social, va concretar que la missió de la Universitat pel que fa al compromís social és “generar coneixement reflexiu i atendre les necessitats de la societat”.
Per aquest motiu, la major part de serveis i programes de la URV que donen compliment a aquesta missió s’han agrupat sota el paraigua de l’Oficina de Compromís Social. Cori Camps, vicerrectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social, va explicar un per un els serveis i programes de l’Oficina de Compromís Social, que es poden consultar al web de l’oficina, i va agrair la feina de les persones que hi ha al capdavant.
Taula rodona sobre l’acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible
Una taula rodona sobre l’Agenda 2030 i els ODS promoguts per les Nacions Unides va donar el tret de sortida a una jornada que es va allargar fins al vespre. El cap del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers, Marc Castellnou; la sociòloga Iolanda Fresnillo, i l’economista Arcadi Oliveres van protagonitzar un debat en què que van coincidir, amb matisos, en la dificultat d’assolir els objectius fixats per al 2030.
Arcadi Oliveres va mostrar-se pessimista per diversos factors, entre els quals hi ha el fet que “les Nacions Unides no tenen ni poder ni diners” i ho va exemplificar amb aquesta dada: “El pressupost per a les missions de pau de l’ONU és només una sisena part del pressupost del Ministeri de Defensa de l’Estat espanyol”. Un altre factor, que també va apuntar Marc Castellnou, és l’origen de les desigualtats, com ho mostra una altra dada: “16 persones al món tenen els mateixos ingressos que 3.800 milions de persones (la meitat de la humanitat) juntes”. De fet, en referència a l’objectiu de l’eradicació de la fam, Oliveres va apuntar que “amb tots els diners que els darrers 10 anys s’han destinat als rescats bancaris, s’hagués pogut eradicar la fam al món 200 vegades”.
Marc Castellnou, va fer una radiografia del valor dels ecosistemes, el seu àmbit d’especialitat, i del paper que tenen per a les societats desenvolupades, que, d’una banda, en fan una explotació incorrecta i, de l’altra, intenten mantenir-los com a “decorat”. En aquest sentit, va afirmar que els ODS “són antropocèntrics” perquè responen únicament a les necessitats dels homes i dones i, en canvi, “haurien d’incloure més coneixement sobre l’ecosistema” en el context de canvi climàtic, ja que el problema no és tant que els boscos cremin i acabin evolucionant, per exemple, sinó que “el nivell de vida que tenim no se sostindrà en un clima més àrid”, va exemplificar.
Per aquests motius, Iolanda Fresnillo va resumir que “el que ens permetria avançar és ser conscients de la profunditat del canvi el model de consum, la relació amb l’entorn i les relacions comercials i internacionals. Però els grans canvis fan por”.
Una mostra dels serveis i programes de l’Oficina de Compromís Social
Al llarg de la jornada, diferents programes i serveis de l’Oficina de Compromís Social van mostrar una part de la seva feina, com ara l’Aula de Cinema, que recupera i restaura films domèstics i produeix documentals. Ahir va projectar dos films: Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 i Crònica dels anys 60 i Imatges de la vida i la festa a la Sénia . El primer presenta un testimoni històric dels treballs feixucs dels pescadors, de l’arribada del capità d’un vaixell i d’imatges familiars i turístiques a la platja. El segon és un muntatge que mostra la vida quotidiana i les festes del poble de la Sénia, amb la implicació de les seus del Campus Extens a la Sénia i a Santa Coloma.
La jornada de l’Oficina de Compromís Social també va comptar amb la presentació del segon número de la revista de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya, XCD, dedicada a l’ocupació, l’emprenedoria i la transformació social. També es va presentar el projecte Labdoo, de cooperació per eliminar la bretxa digital i sense petjada ecològica, al qual s’ha adherit la URV. Els estudiants, PAS i PDI i el públic en general podrà donar ordinadors portàtils en desús, que, un cop revisats i amb programari lliure instal·lat, es fan arribar a diferents escoles del món aprofitant viatges existents.
Estudiants del grau de Fisioteràpia van impartir una sessió de consells saludables per prevenir i detectar a temps el dolor, per donar a conèixer l’àmbit de benestar i salut de l’Oficina de Compromís Social.
Finalment, les formacions de l’Aula de Música van tancar l’acte, produït pels propis membres de l’oficina i de 30 estudiants dels estudis de Comunicació Audiovisual i de Publicitat i Relacions Públiques.
En aquesta pàgina es poden consultar les àrees que abasta el compromís social de la URV.
Més notícies de: Objectius de Desenvolupament Sostenible