Notes de premsa 26/11/2025
Experts internacionals debaten com avançar en l’obtenció i aplicació de proteïnes d’insectes
Especialistes de centres de recerca de l’Estat espanyol, Europa, Estats Units, Àfrica i empreses del sector es troben en el primer workshop internacional dedicat als insectes com a ingredient alimentari organitzat per la URV
Especialistes de centres de recerca de l’Estat espanyol, Europa, Estats Units, Àfrica i empreses del sector es troben en el primer workshop internacional dedicat als insectes com a ingredient alimentari organitzat per la URV
Mig centenar d’investigadors, investigadores i representants d’empreses participen aquests dies al primer workshop internacional dedicat exclusivament als insectes com a font d’ingredients per a l’alimentació humana i animal. La trobada, impulsada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), vol esdevenir un punt de connexió entre grups de recerca i indústria per accelerar el desenvolupament d’aquest sector emergent.
La jornada reuneix principalment grups d’universitats i centres de recerca de l’Estat espanyol que tenen en marxa projectes sobre insectes comestibles, però també participants procedents de Itàlia, Uganda, Kenya, Estats Units i Xile. “És la primera vegada que es convoca una trobada com aquesta, tan interdisciplinària, fora del paraigua d’un projecte específic, i això ens permetrà integrar visions diverses, identificar sinergies i obrir noves vies de col·laboració”, explica Carme Güell, investigadora del Departament d’Enginyeria Química de la URV i una de les organitzadores del workshop.

La conferència inaugural l’ha impartit aquest dimarts V.M. Balasubramaniam, professor de la Universitat de Geòrgia, que lidera un projecte finançat pel Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA) sobre tecnologies d’extracció de proteïnes d’insectes mitjançant altes pressions. En aquest projecte, en el que participa la URV, s’estudien les funcionalitats, la millora d’aquestes proteïnes i les tècniques d’anàlisi ràpida per garantir-ne l’autenticació i la qualitat.
La URV també investiga aspectes relacionats com les propietats bioactives de la proteïna d’insecte i les seves possibles aplicacions en la modulació d’ingesta d’aliments, així com les propietats tecno-funcionals que poden aportar a productes destinats a consum humà i animal.
Participació acadèmica i industrial
A més d’universitats i centres de recerca, el workshop compta amb la participació de diverses empreses del sector, que presentaran les seves línies de treball i necessitats tecnològiques. És el cas de la taula rodona organitzada aquest dimecres amb representants del món empresarial i la investigadora de la URV Sílvia de Lamo, que fa més de dos anys que està contractada pel Departament de Food Science&Technology de la Ohio State University, als Estats Units. La sessió analitza els reptes i oportunitats de la indústria dels insectes comestibles, centrada en aquest cas en l’alimentació animal.
La trobada neix amb la voluntat de convertir-se en un espai estable per reforçar la cooperació entre grups de recerca que treballen en aquest camp des de perspectives complementàries —biotecnologia, enginyeria/tecnologia d’aliments, sostenibilitat, nutrició, ciències animals— i de construir una xarxa de coneixement que faciliti transferència, innovació i noves propostes de projecte.
L’interès generat per aquesta trobada ha posat de relleu “la necessitat de disposar d’un espai comú per avançar en un camp que creix ràpidament i que ofereix alternatives sostenibles a les fonts de proteïna convencionals”, conclou Carme Güell.

