13/11/2020

Comença la primera Fira Virtual de l’Oli Nou Siurana amb l’impuls de la URV i la DOP

És un dels instruments per millorar la comercialització de l'oli d'oliva verge extra del territori i resultat del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Nutrisalt per a la innovació en l’àmbit de la nutrició i la salut

Oli d'oliva verge extra d'un dels cellers de la DOP Siurana. FOTO: Jay F Kay, Flickr.

La primera Fira Virtual de l’Oli Nou Siurana té lloc des d’aquest dijous 12 de novembre fins al dilluns 30, sota el paraigua del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt, coordinat per l’Ajuntament de Reus i en el qual hi participa la URV. La fira promou el comerç online dels productors d’oli de la DOP Siurana per arribar a un públic més ampli del que tradicionalment visita les fires presencials, i compta amb la col·laboració de cuineres de renom, com ara Carme Ruscalleda o Ada Parellada, per incrementar el coneixement que els consumidors tenen de l’oli d’oliva verge extra.

L’esdeveniment virtual és també el resultat d’una de les operacions del PECT Nutrisalt per donar suport a la competitivitat de les empreses agroalimentàries. Els responsables d’aquest eix del projecte, els investigadors dels departaments d’Economia i de Gestió d’Empreses de la URV, Miquel Angel Bové i Noemí Rabassa, han ideat diferents propostes per facilitar la comercialització i la internacionalització dels productes a partir de la digitalització del sector. La Fira Virtual de l’Oli Nou Siurana és el primer dels instruments de millora de la comercialització que veu la llum, amb la col·laboració entre la DOP Siurana i la Fundació URV.

A més de la presentació de la collita d’aquesta temporada al canal de YouTube de la DOP Siurana, el programa d’activitats de la fira s’intensificarà durant els caps de setmana, amb esdeveniments que tenen lloc a l’Instagram de cuiners reconeguts i experts d’altres àmbits amb incidència sobre la producció i consum de l’oli. Amb el títol “Glopets d’oli de la DOP Siurana”, les converses d’aquests col·laboradors entorn de la cultura de l’oli tenen lloc els següents dies:

  • Divendres 13 de novembre, a les 19 h. Converses “FAQS d’oli”, amb Eudald Salvat, al compte d’Instagram de la DOP Siurana, @dopsiurana.
  • Dissabte 14 de novembre, a les 13 h.  Recepta d’escudella d’oli d’oliva verge extra, amb Montse Bertran, cuinera i blocaire de FemCuinetes, al seu compte d’Instagram, @montse_femcuinetes.
  • Diumenge 15 de novembre, a les 12 h. Recepta de cruixent d’oli, coca fina de llom de conill confitat, moniato amb vinagreta tèbia de mel i cremós de xocolata negra, amb Pep Nogué, gastrònom i cuiner, al seu compte d’Instagram, @pepnogue.
  • Divendres 20 de novembre, a les 19 h. Converses “De l’olivera a la cuina”, amb Carme Ruscalleda i Francesc Baigesd, al compte d’Instagram de Carme Ruscalleda, @carme.ruscalleda.
  • Dissabte 21 de novembre, a les 20 h. Recepta de confitat de bolets, Xavier Soriano, del blog Flavorcook, al compte d’Instagram del blog, @flavorcook.
  • Diumenge 22 de novembre, a les 19 h. Recepta de sablée d’oli amb brandada de bacallà, samfaina i oli de menta, amb Ada Parellada, al perfil d’Instagram de la cuinera, @adaparellada.
  • Dissabte 28 de novembre, a les 12 h. Recepta de pastissets de Tortosa amb moniato, amb Anna Genís, del blog Llepadits, al compte d’Instagram @llepadits.
  • Dissabte 28 de novembre, a les 17 h. Converses “Novembre, temps d’oli”, amb Mònica Usart, física i meteoròloga, i Toni Galceran, president de la DOP Siurana, al compte d’Instagram de Mònica Usart, @monicausart.
  • Diumenge 29 de novembre, a les 13 h. Converses “Receptes de vida”, amb Nani Nolla, fotògrafa i blocaire de La Cuina Violeta, i Ruth Troyano, periodista especialitzada en enoturisme, al compte d’Instagram @nani_nolla.

La primera Fira Virtual de l’Oli Nou Siurana pren el relleu de manera excepcional a la Fira de l’Oli Siurana, que enguany ha suspès la seva 24a edició a causa de la pandèmia de la COVID-19, i es converteix en un instrument del PECT Nutrisalt, la iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la URV, la FURV, l’IRTA i Eurecat, amb el suport dels ajuntaments de Tarragona, la Selva del Camp, Constantí i Maspujols, i del sector agroalimentari del territori. Compta amb un pressupost d’1.924.619 euros, cofinançants al 50% amb fons provinents del (PO) FEDER de Catalunya, i amb una aportació del 25% de la Diputació de Tarragona.

A més de l’eix per a la competitivitat de les empreses del sector, la URV, amb el grup de recerca en Nutrigenòmica, també és responsable de l’operació que afegeix valor als productes alimentaris i en crea de nous a partir de l’ús de tecnologies.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV