20/01/2023
Professorat de 17 centres participen en un projecte de la URV per incorporar la intel·ligència artificial a la pràctica educativa
És un projecte pioner que capacita el professorat d’educació infantil, primària i secundària obligatòria i post-obligatòria per treballar a l’aula el pensament computacional, l'avantsala de la IA
És un projecte pioner que capacita el professorat d’educació infantil, primària i secundària obligatòria i post-obligatòria per treballar a l’aula el pensament computacional, l'avantsala de la IA
L’aparició de l’eina d’Intel·ligència Artificial (IA) xat GPT ha despertat a la vegada interès i preocupació entre la comunitat educativa. A diferència dels xats amb IA existents fins ara, produeix textos força precisos i complets expressats de manera natural, de manera que és difícil detectar si un treball o la resposta d’un exercici ha estat elaborat per aquesta eina o no, i, per tant, si caldria considerar el treball un plagi. El funcionament d’aquesta eina ha estat una de les qüestions que un grup de mestres i professors de totes les etapes educatives de 17 centres del Tarragonès i el Baix Camp han abordat en la tercera sessió formativa del projecte “[A]Intelligenz: La intel·ligència artificial a l’educació: adquisició de competències digitals avançades per l’alumnat i professorat en centres d’ educació primària i secundària”.
La sessió que s’ha fet aquest dimecres a l’escola Saavedra de Tarragona forma part del projecte liderat per la professora de la URV Mar Camacho, experta en tecnologia educativa, i finançat pel Consell Social de la Universitat a través dels Ajuts Pont. Les sessions que tenen lloc al llarg de dos cursos compten amb experts de diferents àmbits que capacita el professorat de les etapes d’educació infantil i primària, secundària obligatòria i post-obligatòria per a l’adquisició de les competències necessàries per treballar a l’aula el pensament computacional, l’avantsala de la intel·ligència artificial. Es tracta d’una competència que han d’adquirir els alumnes i que es contempla en els nous currículums de l’educació infantil, primària i secundària.
Un banc de recursos sobre IA i pensament computacional
Camacho explica que el pensament computacional és un procés mental per buscar solucions a problemes de solució oberta. Les escoles l’introdueixen des de l’educació infantil, a través de la robòtica educativa, per exemple, perquè els nens i nenes “generin estructures mentals per saber resoldre problemes quotidians”. Tal com detalla la Camacho “s’entrena el reconeixement de patrons, l’ús de diferents nivells d’abstracció i la descomposició d’unitats en diferents parts, entre d’altres qüestions”. “Si bé té molta relació amb l’àrea matemàtica, el pensament computacional es pot treballar en totes les àrees”, afegeix.
A través del projecte [A]Intelligenz, els mestres i professorat participant de totes les etapes educatives exploren les eines que tenen a l’abast per utilitzar-les en benefici de l’aprenentatge dels alumnes i anticipar-se i revertir els perill potencials. Amb aquest coneixement i avançant en paral·lel a la formació, han d’elaborar propostes didàctiques que van implementant als seus centres. Es tracta d’una experiència molt pràctica que permetrà “identificar bones pràctiques i crear un banc de recursos que podran utilitzar els centres que ho vulguin”, explica la professora del Departament de Pedagogia.
Com a directora general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital de la Conselleria d’Educació entre 2018 i 2021, Mar Camacho ja va introduir per primera vegada en els plans de formació del professorat la línia d’innovació avançada sobre intel·ligència artificial i l’adquisició de competències de pensament computacional. Ara ho està duent a la pràctica amb la participació de 17 escoles i instituts. La mostra de l’interès que genera aquest àmbit de coneixement és que ” gairebé tots els centres amb els que vam contactar per participar en el projecte van dir que sí”, explica Camacho, que ha col·laborat amb organismes internacionals com la UNESCO i la Unió Internacional de Telecomunicacions de les Nacions Unides.
Aquesta és la llavor d’una xarxa de centres amb els quals la investigadora de la URV es planteja col·laborar amb projectes de recerca que ajudin a determinar en quin punt es troben els centres pel que fa a la implementació de les competències de pensament computacional i què necessiten.
Transferència de coneixement al sistema educatiu
El projecte “[A]Intelligenz: La intel·ligència artificial a l’educació: adquisició de competències digitals avançades per l’alumnat i professorat en centres d’educació primària i secundària”, que impulsa la professora Mar Camacho amb la coordinació de Miguel Guerrero Manchón, de l’Escola Joan XXIII, és un dels guanyadors dels ajuts Pont de 2022. El Consell Social i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili convoquen anualment aquests ajuts per a projectes educatius per transferir coneixement entre la comunitat universitària i la resta del sistema educatiu a partir de projectes d’innovació conjunts.
Més notícies de: IA, Institut de Ciències de l’Educació (ICE)