22/01/2024
Proposta per incorporar el crim d’ecocidi al Codi penal
El CEDAT de la URV participa en la ponència per a la Proposta del Parlament de Catalunya per a presentar la Proposició de llei de modificació del Codi penal, per a incorporar el crim d'ecocidi, a la Mesa del Congrés dels Diputats
El CEDAT de la URV participa en la ponència per a la Proposta del Parlament de Catalunya per a presentar la Proposició de llei de modificació del Codi penal, per a incorporar el crim d'ecocidi, a la Mesa del Congrés dels Diputats
Antoni Pigrau Solé i Susana Borràs, investigadors de la URV al Centre d’Estudis en Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) han comparegut al Parlament de Catalunya com a ponents experts per valorar la Proposta per presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la Proposició de llei de modificació del Codi penal per incorporar el crim d’ecocidi, que el Parlament de Catalunya està tramitant.
Dins el procediment legislatiu hi ha la possibilitat que els grups parlamentaris demanin a algunes entitats que compareguin per donar la seva opinió o formular propostes que els grups parlamentaris poden recollir i incorporar en el text final de la llei. És per aquest motiu que el Parlament de Catalunya va sol·licitar la compareixença de Pigrau i Borràs el 18 de gener per a aportar la seva visió sobre la Proposta per a presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats.
L’ecocidi com a delicte
Una de les primeres vegades que es va utilitzar el concepte d’ecocidi va ser a l’any 1972, a la Conferència d’Estocolm sobre el Medi Ambient Humà, quan el Primer Ministre de Suècia, Olof Palme, va declarar que les activitats que es van produir a la Guerra de Vietnam eren actes d’ecocidi, per tal de descriure la devastació humana i ambiental causada pel defoliant agent taronja utilitzat com a arma química.
Més tard va passar a formar part dels debats habituals a les Nacions Unides. No obstant, malgrat els esforços liderats per l’advocada anglesa Polly Higgins per reconèixer l’ecocidi com a crim internacional contra la pau per ser jutjat per la Cort Penal Internacional, els Estats Units, el Regne Unit, França i Països Baixos es van oposar a la seva inclusió a l’Estatut de Roma.
Ara el debat s’ha tornat a reemprendre arran de la presentació per part d’un grup independent d’experts d’una definició d’ecocidi, amb l’objectiu que es pugui tipificar el delicte d’ecocidi en el codi penal estatal i promoure la seva inclusió com a cinquè crim internacional en el marc de la jurisdicció de la Cort Penal Internacional. Segons la definició consensuada, ecocidi és “qualsevol acte il·lícit o arbitrari perpetrat sabent que hi ha una possibilitat substancial que causi danys greus al medi ambient, o que aquests siguin extensos o duradors”.
Per tant, aquesta iniciativa del Parlament de Catalunya s’alinea amb la campanya internacional liderada per Stop Ecocide de promoure la penalització de l’ecocidi, en un context d’emergència climàtica i de pèrdua generalitzada de la biodiversitat i en la proliferació de diverses iniciatives normatives europees de tipificació de l’ecocidi.
Els dos investigadors del CEDAT van centrar les seves intervencions en els aspectes de millora jurídica que podrien introduir-se en la proposta del Parlament abans de ser presentada al Congrés de Diputats.
La retransmissió diferida de la compareixença es pot recuperar en aquest vincle: visualització de video (parlament.cat)
Més notícies de: CEDAT