07/02/2023

Una publicació recull per primer cop els resultats de les intervencions arqueològiques a la Vil·la romana dels Munts d’Altafulla

Josep Anton Remolà, professor de la URV i conservador del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona és l'editor científic de l'obra, que es presentarà dijous 9 de febrer

Llibre Vil·la romana dels Munts (Tarraco).
Llibre Vil·la romana dels Munts (Tarraco).

Vil·la romana dels Munts (Tarraco) és una monografia que posa a l’abast de la comunitat científica i al públic en general els resultats de gairebé setanta anys d’intervencions arqueològiques i estudis sobre la Vil·la romana dels Munts (Altafulla, Tarragona). Recull per primera vegada una documentació en gran part inèdita o publicada de forma preliminar i dispersa. L’edició científica de l’obra és a càrrec de Josep Anton Remolà, conservador de l’àrea de Col·lecció i Recerca del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i professor del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, i ha estat editada pel Departament de Cultura de la Generalitat.

La publicació es presentarà el dijous 9 de febrer a les 19 h, als Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, a càrrec de Josep Maria Palet, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

La monografia Vil·la romana dels Munts (Tarraco) és una obra de síntesi i de referència, que aborda el jaciment dels Munts en la seva globalitat i sintetitza tot el coneixement generat al seu voltant. Entre els temes tractats s’hi poden trobar la pintura, la decoració arquitectònica, els mosaics, l’estatuària, els tituli picti o la figura de Caius Valerius Avitus, entre d’altres, que són tractats per especialistes de cada matèria. Aquesta obra permetrà aprofundir en alguns coneixements, avançar en la recerca i alhora obrir noves línies d’investigació.

La Vil·la romana dels Munts

La Vil·la dels Munts és el resultat d’una complexa successió d’edificacions generades al llarg de vuit segles d’ocupació. En els prop de 200 anys d’existència de la vil·la altoimperial, el seu període de màxim esplendor i desenvolupament arquitectònic, l’edificació va patir successives transformacions, que li confereixen una realitat arquitectònica de complexa interpretació i articulació.

La seva excepcionalitat podria posar-se en relació amb un fet, com va ser l’estada a Tàrraco de l’emperador Adrià l’hivern de 122 al 123 dC. Un esdeveniment d’enorme impacte que requeria una residència digna del personatge.

La Vil·la dels Munts forma part del conjunt arqueològic de Tàrraco, reconegut per la UNESCO com a Patrimoni Mundial.

La publicació es pot adquirir en punts de venda físics i a la Llibreria de la Generalitat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*