02/04/2020
Quan l’oficina es trasllada a casa: els riscos per a la privadesa
Operar amb escriptoris remots, fer còpies de seguretat o tenir contrasenyes segures i diferents són algunes de les precaucions que cal tenir a l’hora de fer teletreball
Operar amb escriptoris remots, fer còpies de seguretat o tenir contrasenyes segures i diferents són algunes de les precaucions que cal tenir a l’hora de fer teletreball
Càmeres, micròfons, documentació sensible, contrasenyes. La situació de teletreball sobtada i sense planificació prèvia a la que s’han vist abocats molts treballadors comporta una sèrie de riscos en seguretat que cal tenir en compte per evitar problemes de privadesa, personal i laboral, durant les setmanes en què l’oficina es trasllada al domicili particular.
“Les connexions a Internet passen per diferents xarxes i cal assegurar-se que aquestes siguin segures, per exemple connectar-nos als serveis per HTTPS o que la del wifi de casa no tingui una contrasenya dèbil, perquè aleshores correm el risc de que es vegi vulnerada la confidencialitat de les dades que hi circulen”, explica Jordi Castellà, investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i expert en privadesa de dades.
Per tal de separar la documentació laboral de la personal, Castellà recomana treballar, sempre que sigui possible, amb un escriptori remot, que permet connectar-nos des de l’ordinador personal a un servidor segur on podrem treballar amb tots els documents i eines de l’empresa. “D’aquesta manera les dades que gestionem durant la jornada laboral a casa no poden sortir-ne. Això és una garantia, tant per a l’empresa, que s’assegura la confidencialitat de les seves dades, com per a la persona treballadora, qui no veurà barrejada la informació laboral amb la personal al seu ordinador personal”, explica.
Tot i així, és molt difícil garantir un 100% de seguretat, per això també cal continuar amb les precaucions que caldria tenir sempre que es té un equip informàtic a casa: “tenir actualitzats el sistema operatiu i els programes amb els que treballem, a més de comptar amb un bon antivirus, perquè durant aquestes setmanes ens arribaran missatges de correu electrònic, rebrem documents per diferents canals i tindrem un trànsit d’arxius més alt de l’habitual”, adverteix.
Còpies de seguretat
Quan l’ordinador domèstic es converteix en l’eina de feina, les còpies de seguretat esdevenen essencials. Els dispositius poden espatllar-se per molts motius, i en un entorn on hi pot haver més gent a casa i per on poden transitar nens petits la probabilitat de què es produeixin accidents augmenta. Però també podem ser víctimes d’atacs informàtics amb els què podríem perdre arxius i dades confidencials. “Cal estar preparat davant qualsevol atac, i quan fem còpies de seguretat les hem de guardar en un dispositiu que no estigui connectat permanentment a l’ordinador”, aconsella l’expert, qui afegeix que cal tancar sempre la sessió en la què s’està treballant si no estem davant de l’ordinador.
Contrasenyes segures i diferents
Un altre aspecte fonamental per protegir la confidencialitat de la informació és la contrasenya, ja que és la forma més utilitzada per autenticar-nos-nos en molts serveis. Castellà destaca que cal tenir claus de pas segures i diferents per tots ells. “Utilitzar la mateixa a tot arreu comporta que si un atacant obté aquesta contrasenya podrà suplantar la nostra identitat i accedir a tots els serveis, és a dir, li facilitem l’accés a la nostra informació, amb les implicacions que això comporta”. En aquest sentit, recomana no emmagatzemar-les al navegador, i no utilitzar mai en un servei extern les contrasenyes que es fan servir a l’empresa. I aquesta ha de ser prou llarga, de més de 10 caràcters, i que inclogui minúscules, majúscules, números i signes de puntuació.
Privadesa de la imatge
El confinament a casa i el teletreball també ha canviat el format de les reunions, i s’han multiplicat les videoconferències. Això implica obrir racons de casa nostra a càmeres i micròfons, i aquest és un altre aspecte que també cal protegir. “És important tancar els micròfons quan no parlem o abandonem la conversa, i les càmeres sempre les hem de protegir amb una tapa o coberta per assegurar-nos que no es transmet cap imatge nostra quan no volem que així sigui”, recomana Castellà, qui també recorda que, en cas de patir un atac al nostre equip domèstic, els atacants poden habilitar la càmera sense que en siguem conscients, i això posarà en un compromís la privadesa de tots els qui viuen a la casa.
Hi ha altres recomanacions generals bàsiques que s’han de tenir especialment presents durant aquestes setmanes i en les que l’expert demana aplicar-hi el “sentit comú”: no proporcionar dades confidencials o credencials per correu electrònic, verificar amb l’antivirus que els arxius que rebem per correu electrònic, no llençar a la paperera dades amb documentació sensible o confidencial, etc.