09/04/2024

Un programa impulsat per l’àrea de Medi Ambient recicla instruments d’escriptura

La iniciativa, en marxa al Campus Terres de l’Ebre des de 2020, s’estén a tota la URV i permet reciclar bolígrafs, retoladors, marcadors i altres instruments d’escriptura amb fins benèfics

La campanya de recollida d’instruments d’escriptura, ja en funcionament al Campus Terres de l’Ebre, s’estén a tota la URV. L’equip de l’àrea de Medi Ambient de la URV, integrada a l’Oficina de Compromís Social, ha construït contenidors i els ha posat a l’abast de la comunitat universitària per tal que s’hi dipositi el material d’escriptura obsolet —bolígrafs, retoladors, marcadors, etc. Un conveni amb TerraCycle permet convertir aquests residus en matèria prima reutilitzable i, gràcies a la seva associació amb BIC, l’empresa de reciclatge donarà un cèntim d’euro per cada unitat reciclada a una entitat sense ànim de lucre amb finalitats socials o mediambientals.

El funcionament per a la comunitat és senzill: quan un instrument d’escriptura arriba al final de la seva vida útil, enlloc de llençar-lo a la brossa, es diposita al contenidor de reciclatge. S’hi poden llençar bolígrafs, retoladors, fluorescents, portamines, marcadors, correctors, plomes estilogràfiques i cartutxos de tinta. No hi tenen cabuda, però, els adhesius, gomes d’esborrar, llapis, regles o estris per tallar. Hi ha punts de recollida a Campus Sescelades, Campus Catalunya, Campus Bellissens, Campus Reus Centre, Campus Vila-seca, al Campus Terres de l’Ebre, a la Seu del Baix Penedès i al Rectorat. Quan el contenidor és ple, el seu contingut es transporta a les instal·lacions de separació i classificació de residus de TerraCycle.

Un cop allà, els residus es classifiquen segons les seves característiques i composició, utilitzant diversos mètodes, entre els quals hi ha la classificació manual, la separació per immersió/flotació, la separació òptica mitjançant jets d’aire comprimit o la separació magnètica, que separa metalls ferrosos dels plàstics. Ja classificats, els materials es netegen i es processen per ser enviats a altres empreses per tal què els utilitzin com a matèria prima en els seus propis processos. Per exemple, els metalls es trituren i es fonen en làmines, lingots o barres; els plàstics es fonen i es reconverteixen en pols, grànuls o pèl·lets. Entre els productes en què es convertiran els materials reciclats hi ha mobiliari urbà, cobertes de goma per a parcs infantils, pistes d’atletisme, contenidors d’emmagatzematge, tubs per a la construcció, etc.

El programa de reciclatge d’instruments d’escriptura de TerraCycle inclou una col·laboració amb BIC, empresa francesa fundada el 1945 que, cinc anys després, llançaria al mercat l’icònic Bic Cristal, el bolígraf més venut de la història. Això permet a TerraCycle donar un cèntim d’euro per cada instrument d’escriptura reciclat a l’entitat sense ànim de lucre amb fins socials o mediambientals que es decideixi des de la URV.

Aquesta iniciativa va ser impulsada des del Campus Terres de l’Ebre l’any 2020, en col·laboració amb PECT EbreBiosfera, una plataforma d’innovació creada per a promoure la capacitat del territori per generar coneixement i garantir la seva transferència als sectors productius i a la societat en general. Des dels seus inicis, els objectius han estat millorar els índex de reciclatge dels residus que es generen als campus i avançar cap a una economia circular.

Print Friendly, PDF & Email

2 replies

  1. Contxi |

    Una gran idea!!!!

  2. Marcel Banús i Banús |

    ¡Fantàstic! Una molt bona notícia. Gràcies.

Comenta

*