08/07/2024

La Comunitat URV recull mitja tona de roba en tres setmanes per donar-li una segona vida

La campanya forma part de la prevenció de residus urbans dels campus i s'integra en el procés perquè la URV sigui acreditada com a universitat pel comerç just

Estudiants, Personal Docent i Investigador i Personal Tècnic, de Gestió i Administració i Serveis ha donat fins a 538 quilos de roba en la campanya de recollida que es va fer durant tres setmanes de maig en tres campus (Catalunya, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i Terres de l’Ebre). Es tracta d’una acció que es repetirà a la tardor, coincidint amb el canvi de temps i d’armari a casa, i que substitueix els punts de recollida permanents que hi havia en alguns campus, ja que aquesta recollida puntual ha permès obtenir més roba que en un any.

La voluntat del vicerectorat de Compromís Social i Sostenibilitat, que promou la campanya a través de l’Oficina d’Igualtat i Compromís Social, és doble: d’una banda, contribuir a la prevenció de residus urbans, i de l’altra, acomplir un dels requisits perquè la URV pugui ser acreditada com a universitat pel comerç just, ja que té en compte no només l’origen dels productes sinó també el final del cicle de vida. En aquest cas, es dona un segon ús a material tèxtil de tot tipus i sabates.

Contenidor de recollida de roba de la campanya "L'altra cara de la teva roba" davant del CRAI campus Catalunya.
Contenidor de recollida de roba de la campanya “L’altra cara de la teva roba” davant del CRAI campus Catalunya.
La segona vida del tèxtil

La mitja tona de roba recol·lectada a la URV té dues destinacions diferents en funció de l’estat en què es troba. La Fundació Formació i Treball, que ocupa persones amb dificultat d’inserció laboral, és l’encarregada que gestionar-la i rentar la que està en bon estat perquè pugui tenir una segona vida en centres de distribució. Es tracta de la cadena d’establiments Botiga Amiga / Moda Re-, oberts a tothom i en què famílies en risc d’exclusió poden comprar-hi utilitzant xecs socials.

El material tèxtil que no pot tornar al circuit de venda es porta a una planta de trituració per extreure’n les fibres, que es reaprofiten per tornar a fabricar roba.

Taller de recuperació tèxtil que es va fer el 15 de maig de 2024 al campus Catalunya.

La campanya de recollida de roba forma part de la línia de prevenció de residus urbans que recull el Pla de sostenibilitat ambiental i acció climàtica de la URV, per això en parl·lel s’han fet tallers de sensibilització en què la Comunitat URV que ho ha volgut ha après com reutilitzar peces de roba que ja no utilitza i transformar-les en un suport per al mòbil o tauleta.

Atenció en l’origen i el final dels materials

També forma part de l’estratègia per a l’obtenció de l’acreditació d’Universitat pel Comerç Just, per a la qual el Consell de Govern de 27 d’octubre de 2011 ja va aprovar una declaració d’adhesió. Ara es reprèn el projecte i es té en compte no només l’origen dels materials que compra la Universitat i els productes que utilitza, sinó també en el seu destí final.

Estudiants voluntaris que aquest curs 2023-24 han sanejat ordinadors perquè tinguin una segona vida.
Estudiants voluntaris que aquest curs 2023-24 han sanejat ordinadors perquè tinguin una segona vida.

Així, per exemple, també es dona una segona vida als ordinadors portàtils dels membres de la comunitat universitària. Estudiantat voluntari i professorat del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques són els encarregats de sanejar-los a través del projecte SustainComp URV, que els posa a disposició d’entitats educatives amb persones sense recursos que els necessiten.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV