04/02/2025
El rector Josep Pallarès defensa al Parlament el paper de la URV com a motor de coneixement al territori
En la seva intervenció ha reivindicat el model de regions del coneixement i ha posat en valor les persones com a principal actiu de la Universitat
En la seva intervenció ha reivindicat el model de regions del coneixement i ha posat en valor les persones com a principal actiu de la Universitat
El rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Josep Pallarès ha comparegut aquest dimarts a la tarda davant la Comissió de Recerca i Universitats del Parlament de Catalunya per exposar el paper de la universitat en el sistema públic català i defensar un model de coneixement distribuït arreu del territori. Durant la seva intervenció el rector ha reivindicat la URV com a referent acadèmic i investigador i ha posat sobre la taula diversos projectes que demostren l’impacte de la institució en el teixit productiu i científic del país.
“No som només una universitat territorial, sinó la universitat del territori”, ha afirmat Pallarès, que ha subratllat la singularitat de la URV com a l’única universitat pública de Catalunya que abasta totes les àrees del coneixement i com a institució plenament integrada a les comarques del sud de Catalunya. El rector ha fet èmfasi en la relació simbiòtica entre la institució i el seu entorn. Aquesta proximitat ha permès que la institució esdevingui un “motor de desenvolupament econòmic i social” en àmbits diversos.
Entre els reconeixements més destacats, el rector ha recordat que la URV ha estat guardonada amb el EU Award for Gender Equality Champions per la seva tasca en igualtat de gènere, així com la seva tercera posició a l’Estat en col·laboració investigadora amb empreses, amb gairebé un 21% dels treballs publicats conjuntament amb el sector productiu. També ha destacat el paper de la Fundació URV (FURV), que aquest any celebra 25 anys com a eina clau en la transferència de coneixement.
El coneixement com a vertebrador del país
Durant la seva intervenció, Pallarès ha plantejat una reflexió sobre el model territorial de Catalunya, posant en qüestió si es vol “un mapa de Catalunya concentrat en poques àrees metropolitanes o bé una Catalunya més equilibrada, amb 42 comarques vives, on el coneixement i l’economia es distribueixin arreu”. El rector ha apostar per la necessitat de descentralitzar el coneixement i les infraestructures acadèmiques per crear un sistema que projecti “un model de país divers, inclusiu i sostenible”.
En aquest sentit, ha defensat el model de “regions del coneixement”, una estratègia que ja forma part de les línies polítiques de la Generalitat i que aposta per potenciar la recerca i la innovació en diversos punts del territori. El rector ha destacat que la URV ja treballa en aquesta línia, especialment en sectors com la química i la descarbonització de la indústria, on col·labora estretament amb l’ICIQ i Eurecat per trobar solucions sostenibles i atreure inversions. En aquest sentit, ha reclamat als responsables de les institucions representades a la cambra parlamentària que prioritzin de forma clara pels projectes sobre descarbonització i ha apostat perquè l’epicentre de la recerca en aquest àmbit s’ubiqui a Tarragona, que és on es troba la major concentració d’aquesta indústria.
Pallarès ha posat de relleu la necessitat de simplificar la burocràcia per permetre que els projectes estratègics tirin endavant amb més agilitat i ha defensat que el sistema universitari català no hauria d’aspirar només a tenir una universitat entre les millors del món, sinó a consolidar-se com un sistema de referència en el seu conjunt. “La universitat pública no serà mai part del problema, sinó de la solució”, ha destacat.
Projectes estratègics per a Catalunya
El rector ha aprofitat la seva intervenció per exposar alguns dels principals projectes en què està immersa la URV i que exemplifiquen el seu compromís amb el territori i la innovació, com el de descarbonització industrial o el disseny de projectes per garantir que els fons destinats a la desnuclearització es tradueixin en iniciatives innovadores i transformadores.
Pallarès també ha tractat del Hub de salut a Reus, una aposta per convertir el campus Bellissens en un centre de referència en recerca i innovació sanitària, i ha reclamat finançament per redactar el projecte que faci realitat el trasllat de la Facultat de Medicina, que ajudi a consolidar el projecte del Hub. Pel que fa a la millora d’infraestructures universitàries també ha fet esment de la rehabilitació que s’està fent de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia fins a la dignificació del campus del Baix Penedès, així com la renovació de l’Aula Magna del campus Catalunya.
El rector ha aprofitat la seva intervenció per posar en valor la tasca feta en l’aprovació dels plans estratègics de recerca, innovació i docència, així com la creació d’un protocol per a la prevenció i postvenció del suïcidi.
Les persones, el principal actiu
El rector no ha volgut tancar el seu discurs sense fer referència al “principal actiu de la Universitat: les persones que treballen a la URV”, i ha recordat que cal assolir el repte de garantir el relleu generacional tant del professorat com del personal tècnic d’administració i serveis sense deixar de banda la formació de qualitat a “una xifra cada vegada més alta d’estudiants”.
Pallarès ha conclòs recordant que “la universitat pública és una “eina fonamental per a la transformació del país”. Per aquest motiu ha reclamant als parlamentaris el seu suport a les regions de coneixement per a què les universitats públiques en general i la URV en particular “puguin continuar el seu desenvolupament com a motor de progrés i innovació del país”.