26/06/2023
La reducció del consum d’energia a la URV ha permès estalviar el 27% de la factura
Malgrat que s’ha reduït el consum energètic un 22% respecte de fa un any, la factura s’ha multiplicat per 1,7 respecte del mateix període de l’any passat. Amb l’arribada de la calor, es modifiquen els horaris dels edificis per afrontar el període més crític de consum a causa de la climatització
Malgrat que s’ha reduït el consum energètic un 22% respecte de fa un any, la factura s’ha multiplicat per 1,7 respecte del mateix període de l’any passat. Amb l’arribada de la calor, es modifiquen els horaris dels edificis per afrontar el període més crític de consum a causa de la climatització
El consum d’energia de la comunitat URV s’ha reduit en un 22,09% aquests primers quatre mesos de l’any respecte del mateix període de l’any passat. S’ha assolit així la fita de reducció de consum marcada en el Pla d’emergència energètica per intentar, al seu torn, reduir la despesa prevista. Així, si el consum energètic s’hagués mantingut en les xifres de fa un any, la despesa, comptabilitzada amb els preus actuals, hagués estat un 27% superior.
No obstant això, malgrat la reducció del consum d’electricitat i gas, la factura de l’energia a la URV ha incrementat un 69,71% respecte de l’any passat, a causa de l’increment dels preus. En suma, el cost de l’electricitat i el gas ha estat d’1,15 milions d’euros de gener a abril, però sense l’estalvi, hauria estat d’1,46.
Entre gener i abril, doncs, s’han consumit 914.828 KWh menys d’electricitat que els mateixos quatre mesos de 2022. És una davallada del consum del 19,5%, però el preu de l’electricitat aquests mesos ha fet que l’increment de la factura hagi estat del 65,9% més en aquesta partida. Pel que fa al gas, el consum ha passat dels 3.277.283 KWh als 2.432.920, la qual cosa suposa un 25,76% menys; tot i això, la despesa de gas ha estat molt superior (del 82,17% més) per l’increment del preu.
Modificació d’horaris i mesures de contenció per als mesos de calor
Malgrat la contenció dels preus de l’energia de les darreres setmanes i la reducció del consum per l’esforç de la comunitat universitària, la previsió de despesa continua essent força superior a la dels anys anteriors, en uns 2 milions d’euros. Per això, amb la posada en marxa del sistema de climatització als edificis de la Universitat que en disposen des del 9 de juny entre les 10 i les 18 h, es recomana utilitzar la ventilació i la llum natural a les primeres hores del matí i mantenir a 27ºC els equips de climatització que tenen control local, seguint l’establert al Pla d’emergència energètica.
El que ha començat aquest mes és, de fet, el període més crític de consum energètic i, per tant, de despesa de subministraments, ja que la major part de la climatització de l’estiu es genera amb l’electricitat. I és entre els mesos de juny i setembre quan es concentra el 40% del consum global d’electricitat. Pel que fa al consum específicament per climatització, entre els mesos de maig i setembre de l’any passat va ser de 2.818.457,78 kWh, provinent de les diferents fonts, la qual cosa suposa un 15,42% del total del consum de la Universitat.
És per això que d’acord amb el Pla d’emergència energètica, es modifiquen els horaris dels edificis de la Universitat. Així, a partir del 3 de juliol i fins al 4 d’agost es reduirà l’horari de tarda fins a les 17 h del campus Catalunya (Tarragona), Bellissens (Reus) i Terres de l’Ebre (Tortosa), així com algunes facultats del campus Sescelades; fins a les 16 h, Vila-seca, i 15:30 h Baix Penedès (Coma-ruga) i Vilafranca. El CRAI de tots els campus modifica el seu horari per oferir servei de 8 a 15 h a partir del 26 de juny.
A partir del 7 d’agost la majoria dels edificis de la Universitat romandran tancats fins a l’1 de setembre. Es poden consultar els horaris de l’estiu en aquest document.
Més notícies de: Servei d'Infraestructures