Notes de premsa 22/05/2019

Relacionen el consum de làctics amb menys risc d’alteracions metabòliques associades a l’obesitat abdominal

Es tracta de la conclusió a la que han arribat investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV després d’analitzar prop de 3.000 articles científics

Cada cop són més les evidències científiques que demostren que consumir  productes làctics s’associa a beneficis cardio-saludables. Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili han dut a terme una revisió sistemàtica i meta-anàlisi per extreure una conclusió de tots els estudis observacionals publicats fins al moment. L’objectiu de la revisió va ser valorar si el consum dels diferents tipus de producte làctics (llet, iogurt i formatge) s’associen amb la síndrome metabòlica, una  agrupació de factors de risc cardiovasculars (obesitat abdominal, pressió arterial elevada, augment de sucre a la sang, colesterol HDL baix i nivells elevats de triglicèrids en sang) que s’associa a més risc de patir malalties del cor i diabetis.

Després d’una cerca de gairebé 3.000 articles es va poder concloure que aquelles persones que consumien més productes làctics, llet i iogurt, comparats amb els que en consumien menys o no en consumien s’associa amb una menor incidència de síndrome metabòlica, especialment si aquests eren baixos en greix. Durant les anàlisis estadístiques es va fer una anàlisi de dosi-resposta –per comprovar si a més consum hi ha més protecció- on es va veure que el consum d’un iogurt al dia s’associava amb un 23% menor risc de patir síndrome metabòlic. El consum de làctics sencers no es va associar amb el risc de patir la malaltia.

D’esquerra a dreta l’equip investigador de la Unitat de Nutrició Humana: Jordi Salas-Salvadó, Nerea Becerra, Guillermo Mena i Nancy Babio.

Aquest estudi s’ha publicat a la revista científica Advances in Nutrition. El treball, ha estat liderat per l’investigador predoctoral Guillermo Mena-Sánchez, les investigadores Nerea Becerra Tomás i Nancy Babio, professora agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al Centre d’Investigació Biomèdica en Red de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, Director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, Director Clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal CIBERobn, i tots membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV).

Referència bibliogràfica: Guillermo Mena-Sánchez Nerea Becerra-Tomás Nancy Babio Jordi Salas-Salvadó. “Dairy Product Consumption in the Prevention of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies” Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S144–S153, https://doi.org/10.1093/advances/nmy083

Print Friendly, PDF & Email