07/08/2023

Accessibilitat, salut i coneixement, eixos del Taller Internacional d’Arquitectura i Disseny Urbà de Reus

L'Ajuntament de Reus i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV organitzen la segona edició del EAR RAW 2023, un taller Internacional de reflexió i propostes sobre àrees estratègiques per a la transformació de la ciutat

Amb el títol “The linked city”, l’EAR RAW’23 (Reus Architecture & Urban Design International Workshop) comptarà amb la participació d’equips de treball formats per estudiants i professors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili i de les universitats de Gènova, Zuric, Londres i Brussel·les. Les jornades de taller tindran lloc del 28 d’agost al 8 de setembre al Centre d’Art Cal Massó.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és reforçar el marc de col·laboració entre l’Ajuntament, la URV i les universitats europees convidades per a la transferència de coneixement i, especialment, per a l’anàlisi prospectiu i el desenvolupament de propostes i projectes urbanístics i d’arquitectura.

En un entorn pedagògic i experimental, el format del taller permetrà una reflexió diagnòstica i pro positiva sorgida de la interacció entre els reptes i oportunitats urbans locals, i les dinàmiques territorials a escala global. El treball se centrarà enguany en tres temàtiques amb especial incidència en la ciutat contemporània: la Ciutat Accessible, la Ciutat Saludable i la Ciutat del Coneixement. Pel que fa al context geogràfic i, sota el lema “d’hospital a hospital, d’estació a estació”, aquesta reflexió s’estructurarà, sobre les diferents situacions urbanes que presenta l’eix que travessa Reus de nord-sud, entre l’Institut Pere Mata i l’Hospital Sant Joan.

Més enllà de les propostes i estratègies de millora, el workshop internacional incorporarà una sèrie de xerrades i conferències amb especialistes de reconegut prestigi internacional al voltant dels tres eixos temàtics: la ciutat del coneixement, la ciutat saludable i la ciutat accessible.

El dimarts 29 d’agost al matí tindrà lloc la reflexió entorn de la innovació i recerca urbanes, amb l’objectiu de posicionar Reus en el debat sobre la forma urbana, l’evolució funcional de la xarxa integrada d’equipaments, el paper de l’espai públic o les oportunitats associades a les noves tecnologies en relació amb els recursos disponibles. El debat s’emmarca en la voluntat de convertir la ciutat en un laboratori viu per a la innovació (de promoció, recerca i experimentació en infraestructures, productes o serveis), en sintonia amb els objectius del pla estratègic Reus Horitzó 32. El representant de l’Ajuntament serà l’arquitecte Gabriel Bosques i la ponent internacional, la professora Carmen Andriani, de la universitat de Gènova.

Exposició “Workshop, una aproximació al futur urbanístic de Reus”, sobre treballs realitzats a partir del RAW 21, que es va poder veure l’hivern passat a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus.

El matí de dimecres 31 d’agost tindrà lloc el debat al voltant de la ciutat entesa com a entorn saludable per al desenvolupament de les persones. El diàleg entre el coordinador de Salut Pública de l’Ajuntament de Reus, Cándido Álvarez i la directora del Wohnforum de l’ETH de Zuric Jennifer Duyne-Barenstein pivotarà sobre les estratègies per garantir un model de ciutat on la ciutadania tingui accés a una vida saludable i gaudeixi de suport emancipador per trencar el cicle de la pobresa. En aquest sentit, es presentaran i analitzaran propostes i accions per promoure una ciutat cohesionada, resilient a l’emergència climàtica i uns barris habitables, acollidors i segurs per a les diferents condicions i formes de viure dels seus habitants.

El dilluns 4 de setembre, tancant el cicle, tindrà lloc el bloc de debat relacionat amb l’accessibilitat i amb les estratègies de mobilitat urbana i interurbana. L’Ajuntament de Reus treballa amb la voluntat de transformar el seu actual model de mobilitat en un ambiciós projecte de pacificació del trànsit, tot incorporant carrils bici, el Tram Camp o l’articulació dels espais públics com a eficaços intercanviadors entre modes. Participaran l’enginyer Marc Prades, representant de l’Ajuntament de Reus i la professora de la KU Leuven Livia de Bethune, dissenyadora de la línia 9 del tramvia de Brussel·les.

Petjada ecològica

El taller preveu un programa previ de visites als espais urbans i del context territorial que són objectes d’estudi. Tant les visites com els desplaçaments quotidians es resoldran amb bicicletes, tot apostant per la mobilitat sostenible.

Amb idèntica voluntat de reduir i revertir la petjada ecològica, les emissions de CO₂ generades pel taller en funció dels desplaçaments dels participants, es neutralitzaran amb la posterior plantació d’arbres.

Inauguració Institucional

L’acte d’inauguració de l’EAR RAW’23 comptarà amb la presència institucional de les entitats organitzadores: l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès; la regidora de l’àrea d’Urbanisme, Marina Berasategui; el regidor de Salut i Esports, Enrique Martín; el degà de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, Roger Miralles; i el director de l’EAR RAW’23, Arturo Frediani.

RAW21

La primera edició del Reus Architecture & Urban Design International Workshop va tenir lloc el 2021, i en aquella ocasió va centrar el debat en la mobilitat i intermodalitat, l’emergència habitacional i el patrimoni postindustrial.

Les conclusions es van publicar al llibre RAW’21. The city foreseen, presentat públicament el setembre passat en el marc del RAW Intermediate Seminar on es van anunciar les temàtiques que es tractaran enguany. Part dels treballs del workshop, així com els treballs centrats en la ciutat de Reus, desenvolupats durant dos cursos posteriors a Gènova, es van poder veure en l’exposició “Workshop, una aproximació al futur urbanístic de Reus”, l’hivern passat a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*