23/05/2023

El CEDAT de la URV participa en la redacció de la proposta del Tractat Internacional de Plàstics que es debat a l’ONU

El text es presenta a París aquesta setmana i té com a objectiu prevenir, combatre i erradicar qualsevol forma de contaminació de plàstics d’ambients terrestres, atmosfèrics i aquàtics

Aitana de la Varga Pastor, professora del Departament de Dret Públic de la URV i investigadora del CEDAT (Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona), ha format part del grup internacional encarregat de la redacció del text del Tractat Internacional de Plàstics de París. Aquesta proposta de text es debat en una sessió de negociació que té lloc a París del 22 al 26 de maig de 2023, en el marc de les Nacions Unides.

Objectius del Tractat de Plàstics de París

Vuit milions de tones de plàstic arriben cada any als mars i oceans, segons l’ONU, una quantitat que es podria triplicar l’any 2040, arribant entre els 23 i 37 milions de tones si no es prenen mesures. Des del 1950 fins a l’actualitat, s’ha passat de dos milions de tones de residus plàstics fins a gairebé 400 milions, segons dades de l’ONU. “La majoria d’aquests residus no estan ben gestionats”, afirma de la Varga. “La contaminació per plàstics, però, no es limita només a la contaminació marina, sinó que suposa un risc per a la biodiversitat i per als ecosistemes, així com per a la salut de les persones”, explica la professora de la URV.

Aitana de la Varga, professora del Departament de Dret Públic de la URV i del Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona.
Aitana de la Varga, professora del Departament de Dret Públic de la URV i del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona.
Un instrument vinculant sobre la contaminació plàstica

Per donar resposta jurídica a aquesta problemàtica, el Centre International de Dret Comparat del Medi Ambient (CIDCE, França) ha impulsat la creació d’un grup de treball internacional, compost per una cinquantena d’acadèmics i juristes, entre els quals hi ha la professora Aitana de la Varga. El grup està liderat per Michel Prieur, un dels grans experts en Dret Ambiental a escala mundial, president del mateix CIDCE a la Universitat de Limoges.

Després que la primera reunió tingués lloc a Uruguai el passat novembr, la proposta de text es debat aquesta setmana en la segona sessió del comitè intergovernamental de negociació de les Nacions Unides per disposar d’un instrument internacional vinculant sobre la contaminació plàstica, incloent-hi el medi marí.

El text estableix uns principis i obligacions per als estats per regular la producció, la utilització dels plàstics i els seus residus. També en determina el comerç, el control, el seguiment i les zones lliures de plàstics. El document aposta per erradicar els plàstics d’un sol ús, així com augmentar la reciclabilitat dels productes plàstics o afrontar les contaminacions plàstiques amb afectació mundial.

El projecte JustCircular de la URV aporta solucions jurídiques

La iniciativa liderada per Prieur contempla uns objectius compartits amb els del projecte de recerca de la URV finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació JustCircular, que de la Varga lidera i que té per objectiu aportar solucions jurídiques a la problemàtica ambiental dels productes i residus plàstics.

El duu a terme un equip d’onze investigadors de diverses universitats per als quals el projecte representa una oportunitat de col·laborar, compartir, aportar i servir-se del coneixement que es genera entorn de la greu problemàtica dels plàstics en el marc del Centre International de Droit Comparé de l’Environnement. “Cal conjuminar esforços per afrontar els efectes devastadors dels plàstics i assolir amb èxit una regulació mundial com més aviat millor”, conclou de la Varga.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*