12/11/2020

Treballar en remot obre noves possibilitats de retenir i captar talent a les Terres de l’Ebre

La jornada “Viu a l’Ebre, treballa al món” ha servit per compartir experiències de persones que treballen en punts allunyats dels centres econòmics sense renunciar a cap opció professional

Avui en dia és possible treballar des de molts punts del planeta. Foto: Flickr

L’espai de coworking online, Sinoficina.com, impulsat pel dissenyador i emprenedor online, Bosco Soler, és un exemple fefaent de que, avui en dia, amb un ordinador i connexió a internet és possible treballar des de qualsevol punt del planeta. El projecte de Soler aglutina una comunitat de mig miler de creatius, makers i emprenedors d’arreu de l’Estat que comparteixen coneixements i competències per emprendre projectes de forma conjunta. Es tracta de la filosofia del coworking extrapolada a l’element virtual per tal d’ampliar encara més les possibilitats de teixir xarxes i connexions amb els altres. L’experiència d’aquest projecte explicada pel seu mateix impulsor, Bosco Soler, ha estat un dels punts centrals de la jornada Viu a l’Ebre, treballa al món, que ha tingut lloc aquest dimecres de forma telemàtica. Ha estat organitzada pel Campus Terres de l’Ebre i la Càtedra sobre el Foment de l’Emprenedoria i la Creació d’Empreses de la URV, amb l’objectiu de compartir coneixement i demostrar que és possible viure a les Terres de l’Ebre sense renunciar a cap sortida professional.

Al marge de la xerrada de Bosco Soler, que ha remarcat els avantatges que representa treballar en punts allunyats de grans ciutats com Barcelona o Madrid, la jornada s’ha complementat amb una taula rodona moderada per Enric Ginovart, dinamitzador de l’espai de Coworking universitari URV Emprèn. Hi han intervingut la periodista de les Terres de l’Ebre, Anna Zaera, fundadora del web cultural Surtdecasa.cat i membre de la Diàspora ebrenca, un col·lectiu de persones originàries de les Terres de l’Ebre que van marxar fora per motius laborals o personals, però que hi continuen molt vinculades; Adrià Cidre, programador que actualment viu a Roquetes, des d’on treballa per a empreses d’arreu del món; i David Kauffman, alumni URV i impulsor de l’start-up de la URV SEO Alive, especialitzada en posicionament web situada al municipi dels Pallaresos, des d’on treballa per projectes d’arreu del món.

Tots tres exemples demostren que és possible treballar des de les Terres de l’Ebre o des de punts allunyats dels grans centres econòmics sense haver de renunciar a cap sortida professional. Tot i això, en el cas concret de les Terres de l’Ebre, s’han posat damunt la taula algunes mancances com ara la poca oferta d’habitatges de lloguer i la problemàtica del transport públic o de la connectivitat. Sobre aquestes mancances s’ha fet una crida a les administracions locals per tal que busquin possibles solucions.

La jornada s’ha desenvolupat a través de la plataforma Microsoft Teams.

Treballar en remot obre, per tant, noves possibilitats a l’hora de retenir talent a les Terres de l’Ebre o captar-ne de fora. “Venir aquí no significa aïllar-te sinó tot el contrari i és important visibilitzar-ho”, ha apuntat el sotsdirector del campus ebrenc, Xavier Farré. De fet, és una bona notícia que des de la Diàspora Ebrenca s’hagi iniciat un mapeig per detectar possibles persones que ara viuen fora però que estan interessades en tornar al territori per fer teletreball o per impulsar projectes que serveixin per potenciar el territori. “Les Terres de l’Ebre tenen molt potencial per atraure gent que hi vingui a viure, però també fan falta canvis de paradigma a nivell social i cultural. Cada vegada es veuen més aquests canvis, però molta gent no només ha marxat per la feina sinó també per altres incentius culturals o socials que aquí es troben o trobaven a faltar”, ha reflexionat Anna Zaera.

La jornada Viu a l’Ebre, treballa al món forma part del cicle de jornades “Economia i Innovació”, organitzades pel campus Terres de l’Ebre de la URV i les tres càtedres d’empresa de la universitat (Càtedra sobre el Foment de l’Emprenedoria i la Creació d’Empreses, la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial i la Càtedra d’Economia Local i Regional). Aquest cicle de jornades s’ha impulsat a través de la  plataforma d’innovació EbreBiosfera, una de les accions incloses en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre, PECT EbreBiosfera. Aquesta plataforma vol ser un espai de trobada per connectar de manera eficient i efectiva les empreses i entitats del territori amb les persones formades i emprenedores per tal d’afavorir sinèrgies que ajudin a consolidar un entorn innovador a les Terres de l’Ebre.

La propera jornada tindrà lloc el dimecres vinent, 18 de novembre coincidint amb la XXIII Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre i debatrà el tema del despoblament territorial, amb l’objectiu de buscar possibles solucions que ajudin a mitigar-lo.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*