06/09/2022

Tres nous llibres sorgits de l’activitat recercadora del Departament de Filologia Catalana

A l'inici del curs 2022-2023 han aparegut tres nous llibres sobre llengua catalana fruit de l'activitat recercadora del Departament de Filologia Catalana

Jesús Mingorance, graduat en filologia catalana, ha publicat Paraules tortosines perdudes. Cent anys després de Mestre i Noé. L’any 1916 Francesc Mestre i Noé va publicar el Vocabulari català de Tortosa. Mestre i Noé aplegava mots per al Diccionari català-valencià-balear, però bona part del material recollit va publicar-lo en forma de llibret perquè creia que moltes d’aquelles paraules anaven camí de desaparèixer. L’obra de Mingorance permet saber què ha quedat a principi del segle XXI de tot aquell vocabulari que era corrent cent anys enrere. Aquest estudi va ser presentat com a treball final de grau per part de Mingorance sota la direcció del professor Xavier Rull.

De la seva banda, Xavier Rull ha publicat l’assaig La filologia catalana, un entrebanc per a la llengua catalana, on fa una dissecció dels problemes de la llengua catalana provinents de les institucions acadèmiques que teòricament han de vetllar per l’idioma, per tal de mostrar aquells elements acadèmics interns que la fan anar (paradoxalment) coixa, tant pel que fa a la normativa com pel que fa al sistema educatiu (secundària i universitat).

També és obra de Xavier Rull l’estudi La relació entre topònims i gentilicis. Una visió des de la morfologia lèxica. Aquest treball analitza les regles morfològiques que hi ha en la creació de gentilicis a partir de topònims i viceversa (com rus de Rússia i besaluenc de Besalú). De fet, Rull és expert en morfologia lèxica, camp en què també ha publicat el llibre La formació de mots. Qüestions de normativa (Eumo).

Tots tres títols han estat publicats per l’editorial MSPublishers, dins de la col·lecció “Cal·líope”.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*