18/11/2024
Una conferència sobre com el cinema mostra propietats irreals dels materials centra la inauguració del curs de la Facultat de Química
Ha estat impartida per Núria Salán, professora de la UPC i sotsdirectora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa
Ha estat impartida per Núria Salán, professora de la UPC i sotsdirectora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa
Núria Salán, professora agregada del Departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Politècnica de Catalunya i sotsdirectora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, ha estat l’encarregada de pronunciar aquest divendres 15 de novembre la lliçó inaugural del curs 2024/25 de la Facultat de Química amb el títol “Materials de cine”.
Núria Salán ha explicat què son els metalls, elements majoritaris de la taula periòdica, i que tenen moltes aplicacions industrials, de manera que formen part de la nostra vida quotidiana. A partir d’aquí ha presentat com, de forma recurrent, el cinema i les sèries han presentat i continuen presentant aspectes dels metalls que no podrien ser reals de cap manera, però que s’han popularitzat durant dècades i dècades. Així en la conferència han aparegut com a protagonistes alguns personatges de “Game of Thrones” o de “La Casa de Papel”, o altres programes com “Forged in Fire”, que no tornarem a veure amb els mateixos ulls. Així mateix, la conferenciant ha desvetllat què hi ha de cert darrera dels robatoris a diligències del salvatge oest. Després de la seva intervenció, Núria Salán ha rebut un reconeixement per part de la Facultat de Química.
Reconeixement als estudiants i al personal de la Facultat
D’altra banda, durant el decurs de l’acte, s’han lliurat els reconeixements i obsequis als i les estudiants amb millor nota d’accés als diferents graus de la Facultat en el curs 2024-2025. Adriana Sánchez Cerrillo, del grau en Bioquímica i Biologia Molecular; Clàudia Arce Rolduà, del grau en Química; Maria Teresa Roig Domingo; del grau en Química en anglès, i Óscar González García, del doble grau en Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular, s’han fet mereixedors d’aquests reconeixements. Els premis han estat lliurats pel degà de la Facultat de Química, Joan Josep Carvajal, i pel vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals de la URV, Juan Antonio Duro, que ha presidit l’acte.
Marta Grados Rión, del grau den Química, i Mia Climent Cerdà, del grau de Química en anglès, han rebut el premi que la Societat Catalana de Química (SCQ) atorga als estudiants amb millors qualificacions al Treball de Fi de Grau de Química del curs 2023-2024. Els premis els han rebut de mans de Gregori Ujaque, president de la SCQ.
Finalment, el premi de la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular (SEBBM) als estudiants amb millors qualificacions al Treball de Fi de Grau de Bioquímica i Bioquímica Molecular del curs 2023-2024 ha estat exaequo per Beñat Agirre Mindegia i Alba Peña Borrell, mentre que el premi exaequo pel doble grau en Biotecnologia i Bioquímica i Biologia Molecular ha estat concedit a Anton Forniés Mariner i Alba Porta Roca. Els reconeixements van ser lliurats per Raúl Estévez Povedano, vocal de la junta directiva de la SEBBM.
La Facultat ha fet un reconeixement al seu personal que s’ha jubilat els dos darrers cursos, que ha estat anomenat pel degà: el 2022/23 les professores Magdalena Aguiló Díaz (Departament de Química Física i Inorgànica) i Pilar Callao Lasmarias (Departament de Química Analítica i Química Orgànica), i el 2023/24 els professors Francesc Díaz González (Departament de Química Física i Inorgànica), Marisol Larrechi García (Departament de Química Analítica i Química Orgànica) i Maria Josepa Salvadó Rovira (Departament de Bioquímica i Biotecnologia). També s’ha reconegut al personal de la Facultat amb 25 anys de dedicació al centre, en aquest cas Xavier López Fernández, professor del departament de Química Física i Inorgànica.
Vermut, dinar i gimcana
Les celebracions per la diada de Sant Albert van continuar amb altres actes a l’aire lliure, organitzats conjuntament amb alumnes del grau en Química en català i anglès matriculats a l’assignatura de Ciutadania. La festa va començar amb un vermut electrònic amb un DJ amenitzant l’ambient, i a continuació un gran dinar amb amanida i paella per a 120 persones. Hi van assistir estudiants de tots els cursos dels graus de la facultat, així com matriculats en màsters i doctorats, personal d’administració i serveis i també professors de tots els departaments de la facultat. Coincidint amb el dia mundial sense alcohol, la Facultat de Química s’ha sumat a aquest esdeveniment i les begudes que s’han consumit durant aquests actes més festius no contenien alcohol.
Després va començar la gimcana organitzada per alumnes. Aquesta va constar de diverses proves d’habilitat i coneixements sobre Química, com l’enràs a cegues amb provetes, un Kahoot amb preguntes relacionades amb totes les branques químiques, una cerca d’imatges en un pòster caòtic i un joc basat en el conegut Twister. S’hi va apuntar un gran nombre d’estudiants de grau, màster i doctorat que van donar-ho tot per endur-se la Copa Sant Albert. Es van fer diferents equips, un per cada àrea de la Química representada a la facultat. Tot plegat molt divertit i amb participació de gran part dels presents. En acabar la gimcana, es va endur la Copa Sant Albert, en la seva segona edició, i per segon any consecutiu, l’àrea de Química Analítica, que retindrà el guardó fins el proper Sant Albert.