18/12/2023
Una jornada debat l’impacte i la rellevància del distributisme, la teoria econòmica de G.K. Chesterton
La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV ha organitzat l'acte per tractar d'aquesta teoria econòmica que proposa la propietat distribuïda àmpliament com a alternativa al capitalisme i al socialisme
La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV ha organitzat l'acte per tractar d'aquesta teoria econòmica que proposa la propietat distribuïda àmpliament com a alternativa al capitalisme i al socialisme
El Seminari de Tarragona ha acollit aquest dilluns la Jornada “La influència de G.K. Chesterton, avui”, una iniciativa promoguda per la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV com a part del seu compromís de difusió del coneixement, en aquest cas per discutir l’impacte i la rellevància del pensament i de la teoria econòmica de G.K. Chesterton, el distributisme, en el món contemporani.
La jornada s’ha iniciat amb la benvinguda per part de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, el Rector de la URV, Josep Pallarès, el Director de la Càtedra Unesco d’Habitatge, Héctor Simón i la presidenta del Centre d’Estudis i Documentació G.K. Chesterton, la Dra. Sílvia Coll-Vinent.
Durant la jornada els ponents han discutit sobre temes relacionats amb l’autor, incloent la relació entre tradició i modernitat en temps de la Revolució Industrial i repassant també les estades de G. K. Chesterton a Tarragona i la seva influència sobre autors catalans.
El distributisme com una tercera via
El distributisme, com ha explicat Sergio Nasarre Aznar, catedràtic de Dret civil, és una teoria econòmica que proposa la propietat distribuïda àmpliament com a alternativa al capitalisme i al socialisme. Aquesta teoria, que defensa la propietat privada però amb una distribució equitativa, es veu com una solució viable als problemes actuals d’habitatge i desigualtat.
La jornada ha inclòs una revisió detallada d’aquesta filosofia, destacant la seva aplicació a l’habitatge i com pot influir positivament en les polítiques públiques actuals. S’ha conclòs que els principis del distributisme de Chesterton segueixen sent rellevants, especialment en el debat sobre l’habitatge just i accessible.
L’esdeveniment també ha servit per a la signatura del conveni entre la URV y el Centre d’Estudis i Documentació G.K. Chesterton que significarà la possibilitat de tenir accés a l’arxiu per poder fer investigacions i per convertir-se en custodi de l’arxiu relacionat amb el distributisme de l’autor. Finalment s’ha inaugurat l’exposició “Chesterton i Tarragona”, que es mantindrà oberta al públic fins al gener de 2024 al Seminari de Tarragona.
Més notícies de: Càtedra UNESCO d'Habitatge