15/10/2021

Urbano Lorenzo: “Si incrementem el coneixement, contribuïm a superar els problemes de la humanitat”

El catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament ha fet la lliçó inaugural del curs 2021-22, que ha servit per commemorar els 50 anys d'estudis universitaris a Tarragona i els 30 de la creació de la URV

Un moment de la lliçó inaugural del curs 2021-22, per Urbano Lorenzo, al faristol. A la taula, d'esquerra a dreta, Joan Enric Carreras, vicepresident del Consell Social; Pau Ricomà, alcalde de Tarragona; María José Figueras, rectora de la Universitat; Gemma Geis, consellera d'Universitats i Recerca, i Laura Román, secretaria general de la Universitat.

Calen dos anys per considerar superada una pandèmia, però la duració de l’actual podria ser inferior, segons l’OMS. Bàsicament gràcies a la generació de coneixement sobre la COVID que s’ha produït en molt poc temps. Paradoxalment, han calgut anys perquè aquest coneixement hagi pogut ser generat. Ho ha explicat Urbano Lorenzo, catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament del Departament de Psicologia de la URV, en la lliçó inaugural del curs 2021-22, per a la qual ha estirat un fil que l’ha portat a comprovar que l’eina que va començar a desenvolupar com a part de la seva tesi doctoral, l’any 1996, ha estat utilitzada per a nombroses recerques internacionals sobre la COVID, 54 concretament.

Lorenzo ha ressaltat, d’aquesta manera, la importància d”incrementar el corpus de coneixement” perquè “llavors estarem contribuint a superar ves a saber quins problemes que es puguin presentar a la humanitat en el futur, i com de complexos”. I per abordar-los, tant important és la recerca aplicada com la bàsica. I així ho ha reivindicat amb el seu exemple (treballa amb tècniques d’anàlisi multivariant, al voltant de l’anàlisi factorial exploratòria). “Aparentment no té un impacte social evident”, ha apuntat, però, en canvi, ha servit per determinar quines característiques tenen les persones més resilients en situacions de confinament; quins estudiants tenen dificultats per seguir les normes COVID i com la pandèmia ha afectat en la dilació de les activitats acadèmiques; quins professionals tenen més risc de desenvolupar estrès i desgast professional, i quines situacions es correlacionen amb una pitjor autopercepció de l’estat de salut.

Per arribar a conclusions rellevants com aquestes són necessaris, doncs, anys de treball, i persones que s’hi dediquin des de totes les disciplines del coneixement i a tots els nivells: “Els investigadors de la URV ens recolzem en un equip de professionals molt ampli, sovint amb una formació tècnica molt especialitzada”, ha apuntat Lorenzo, reconeixent el valor dels professionals tècnics de la Universitat per al procés de recerca i, per tant, per al resultat final.

Urbano Lorenzo, catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament de la URV.

Per últim, generar coneixement també depèn de la formació dels estudiants actuals, que són els que hauran de fer front als reptes del futur. Lorenzo considera que si la societat “cau en la negligència d’oblidar la formació de les següents generacions, està destinada a la decadència, i en darrera instància a desaparèixer”. Per això, ha afirmat que “si treballem tots plegats, aportant la nostra creativitat, la idiosincràsia pròpia de cada especialitat, no només trobarem les millors solucions possibles, sinó que aprendrem durant el procés i donarem raó de ser a una institució com la nostra, fortament arrelada en el principi de l’aprenentatge constant al llarg de la vida”.

Commemoració dels 50 anys d’estudis universitaris a Tarragona

L’acte d’inauguració del curs acadèmic també ha servit per commemorar els 50 anys dels estudis de Filosofia i Lletres i de Química a Tarragona i dels 30 anys de vida de la URV. Per això la institució ha lliurat reconeixements a Josep Maria Bricall, que va ser rector de la Universitat de Barcelona entre els anys 1986 i 1994, de la qual depenia la divisió VII de Tarragona, embrió de la URV; Joana Noguera, darrera presidenta de la divisió, i Joan Martí Castell, primer rector de la Universitat.

D’esquerra a dreta, Joan Martí i Castell, primer rector de la URV; María José Figueras, rectora actual; Josep Maria Bricall, rector de la UB mentre va haver-hi delegació a Tarragona, i Joana Noguera, darrera presidenta de la divisió VII a Tarragona.

A aquesta efemèride hi ha fet esment la rectora María José Figueras, que ha abordat diferents aspectes sobre els quals la universitat hi té un paper. Ha recordat la importància de tenir país equilibrat territorialment, especialment pel que fa a la ubicació d’estructures científiques: “la sobre-densificació de la ciència en una àrea concreta empobreix el conjunt del territori i trenca equilibris naturals, imprescindibles en termes de sostenibilitat”. En aquest sentit, Figueras ha destacat davant de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, la rellevància de situar la Vall de l’Hidrogen Verd entre les prioritats per als fons Next Generation.

La consellera de Recerca i Universitats Gemma Geis ha coincidit en el diagnòstic apuntat per Figueras: “Barcelona ha de fer de capital del país, però el coneixement ha d’estar vertebrat i per tant les universitats del territori han de tenir-hi un paper, no només perquè siguin del territori sinó pel seu caràcter d’excel·lència i qualitat”. Ha alertat, però, que no s’ha de caure en l’autocomplaença i cal millorar les infraestructures científiques del país.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, en primer pla, durant la seva intervenció.

La rectora també ha fet èmfasi en el fet que la demarcació de Tarragona és una de les rendes familiars més baixes de Catalunya i, de mitjana, cap comarca arriba a la mitjana catalana. Això repercuteix en el pressupost de la Universitat, que aporta 2,6 milions d’euros per compensar els 6,7 milions d’euros de matrícula corresponent als estudiants amb beca del Ministeri.

Per fer possible l’activitat de la Universitat, Figueras ha recordat la necessitat de disposar de capital, que permeti dotar-se de més professorat investigador que asseguri el relleu generacional (el 68% del professorat a temps complet té més de 50 anys i el 57% dels líders dels grups de recerca en tenen més de 55). No obstant això, ha analitzat la posició de la Universitat als rànquings segons el rendiment per càpita, que la situa en la posició 202 a escala mundial, la tercera espanyola i catalana tenint en compte aquest factor.

Aula Magna del campus Catalunya durant la inauguració del curs 2021-22.

Joan Enric Carreras, vicepresident del Consell Social de la URV, ha recordat el seu pas per la Facultat de Química, quan els estudis formaven part de la delegació de la UB a Tarragona, i ha destacat la “provada capacitat d’anticipació de la Universitat”.

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, s’ha mostrat compromès amb la continuïtat dels projectes compartits entre la Universitat i l’Ajuntament, com ara el de la Vall de l’Hidrogen Verd, per al qual ha demanat priorització i la ubicació a Tarragona de l’institut que hi va associat. També ha incidit en el fet que properament estarà obert a les bicicletes i patinets el carril bici que uneix els campus Catalunya i Sescelades i l’estació d’autobusos.

L’acte ha comptat amb el testimoni de titulats i responsables d’entitats i empreses que col·laboren amb la Universitat, i ha finalitzat amb la interpretació de l’himne Gaudeamus Igitur per la Coral i l’Orquestra de la URV.

Membres de la Coral i l’Orquestra durant la interpretació del Gaudeamus Igitur que ha tancat l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2021-22.
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*