16/01/2019

La URV està entre les 120 millors universitats del món ambientalment sostenibles

Obté la millor valoració en la gestió dels residus, especialment per la reducció de l'ús de paper i plàstic, el tractament dels residus tòxics i pel programa de reciclatge

Taula informativa sobre les accions de Medi Ambient de la URV al campus Catalunya.

El rànquing UI GreenMetric World University, que elabora la Universitat d’Indonèsia, mesura el compromís de les universitats a l’hora de desenvolupar una infrastructura “ambientalment amigable”. De les 719 universitats avaluades l’any 2018, la URV s’ha situat en el lloc 119, i en el 12è de les universitats de l’Estat, de les 28 que en formen part. Més concretament, el rànquing s’elabora a partir de l’avaluació de sis indicadors: configuració i infrastructura; energia i canvi climàtic; gestió dels residus; l’aigua, el transport, i educació.

La mitjana de tots els indicadors aprova les accions de la URV en matèria de Medi Ambient amb un 63% i obté una puntuació destacable, del 91,67%, en l’indicador que mesura la gestió dels residus, especialment per la reducció de l’ús de paper i plàstic als campus, el tractament dels residus orgànics, inorgànics i tòxics i la gestió que fa del reciclatge. L’educació (73,61%) i les instal·lacions i infraestructures (58,33%) són els altres dos ítems més ben valorats. Les segueixen l’energia i canvi climàtic (55,95%), el transport (51,39%) i la gestió de l’aigua (35%). Cal tenir en compte que no tots els paràmetres tenen el mateix pes en l’avaluació, sinó que es prioritza la gestió dels residus, l’educació i l’energia i canvi climàtic.

La configuració de les universitats, amb un sol o més campus, és força determinant a l’hora de fer polítiques ambientalment sostenibles. No obstant això, la URV, a través del Pla de Medi Ambient, implementa una sèrie de mesures que contribueixen a la gestió sostenible dels campus. Així, per exemple, es fa èmfasi en el control de residus perillosos i en les campanyes de residus urbans, en els sistemes de control dels edificis que permeten optimitzar el consum energètic i en la promoció per reduir l’ús del vehicle privat. No obstant això, algunes de les mesures que contribueixen a millorar els indicadors són competència municipal o supramunicipal.

La posició 119 en el rànquing UI GreenMetric World University ha estat la millor que ha obtingut la URV des que va ser inclosa en aquesta llista l’any 2013, amb una posició propera a la 250.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*