21/11/2018

Es presenta a la URV el llibre Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona 1956-1977

L'obra va ser la guanyadora del XVIIIè Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2016. El treball de la beca va ser tutoritzat per la catedràtica d’Història Contemporània de la URV Montserrat Duch

Una imatge de la presentació del llibre, aquest dimarts, a la sala de Graus del campus Catalunya.

Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona 1956-1977 no és únicament un estudi sobre el Partit Socialista Unificat de Catalunya a Tarragona, sinó que és una monografia en què s’hi articulen els camps del moviment obrer, de l’antifranquisme i dels canvis socials i polítics durant els anys daurats i també de crisi de la dictadura del general Franco.

Des d’una perspectiva holística s’ assumeix l’antifranquisme com un tot que no es pot deslligar de la societat en què neix i sobre la qual la seva actuació cobra sentit. L’objectiu del treball ha estat prioritzar l’òptica social sobre el sorgiment, el creixement, l’expansió i les fites aconseguides per un ampli moviment antifranquista que tenia en el PSUC un dels seus partits de referència cardinals. L’autor analitza per què molta gent comuna va començar a militar en el partit dels comunistes, o en els espais d’acció que aquest impulsava i  enfrontar-se a un règim que era  ferotge contra tota dissidència. A través del treball l’autor busca fer comprensible la lluita per les llibertats democràtiques des de Tarragona. Un llibre de recerca sobre una societat que es trobava en un moment de gran mutació.

El treball s’inscriu en les línies de recerca que l’historiador ha abordat en la seva tesi doctoral Espais d’oposició al franquisme més enllà de la Gran Barcelona, llegida aquest setembre a la UAB i dirigida per Pere Ysàs.

Montserrat Duch, catedràtica d’Històrica Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili ha presentat al campus Catalunya de la URV el llibre del qui va ser alumne seu, Cristian Ferrer, guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació 2016, que s’atorga  a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen.

Durant l’acte es va fer també la presentació a Tarragona de la Fundació Cipriano García, un organisme autònom de la CONC (Comissió Obrera Nacional de Catalunya) i és l’entitat que gestiona l’arxiu històric de Comissions Obreres de Catalunya, constituït per un conjunt de fons documentals de procedència diversa, relatius al món del treball, els moviments socials reivindicatius i l’activitat sindical.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*