15/11/2018
L’homenatge al professor Mario Ruiz posa en valor les seves aportacions acadèmiques i el llegat personal
Companys de la universitat i exestudiants fan una aproximació a la figura del professor de Filosofia del Dret en el tercer acte d'homenatge que es fa en una universitat de l'Estat
Companys de la universitat i exestudiants fan una aproximació a la figura del professor de Filosofia del Dret en el tercer acte d'homenatge que es fa en una universitat de l'Estat
L’estima que els companys i exestudiants del professor del Departament de Dret Públic, Mario Ruiz, li tenien es va fer palès en l’acte d’homenatge que ahir 14 de novembre van fer-li a la Facultat de Ciències Jurídiques. Era el primer a la URV, però el tercer en una universitat de l’Estat, després que l’investigador en Filosofia del Dret morís el 29 d’abril de 2018 a causa d’una llarga malaltia. Si bé els anteriors homenatges fets a la Universitat de València i a la Universitat de Valladolid ressaltaven les seves aportacions al dret, l’acte d’ahir va ser una aproximació acadèmica, però també personal a la figura de Mario Ruiz.
Jaume Vernet, catedràtic de Dret Constitucional, Àngels Galiana, professora de Filosofia del Dret, Catalina Jordi, professora del Departament d’Economia, i Cristina García Pascual, catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat de València, d’on van acudir més professors, van fer una semblança de Mario Ruiz. Tots van coincidir a destacar la seva qualitat humana, el seu esperit crític, i la capacitat d’empatia que el feien un bon conversador. I, encara que diagnosticat des de molt jove, sempre va mantenir el bon humor amb una fortalesa admirable.
Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat de València, i Gonzalo Quintero, catedràtic ad honorem de Dret penal de la URV van revisar les aportacions que Mario Ruiz havia fet a les ciències socials. Tenia un especial interès per la coherència del dret i pels Drets Humans, especialment pel que fa als col·lectius vulnerables. Dos dels seus articles més reconeguts són “A propósito de lo digno y no discriminatorio. Comentarios al caso Wakenheim v. Francia sobre el “lanzamiento de enano”” i “El caso del matrimonio celebrado por el rito gitano: la discriminación étnica y racial a debate”, publicats a la revista Teoría y derecho: revista de pensamiento jurídico.
Lliurament de la filmografia a l’Aula de Cinema
Mario Ruiz era un gran cinèfil i així ho reflectia a les seves classes. De fet va ser un dels primers professors a l’Estat que va impartir l’assignatura sobre Dret i Cinema i recomanava als estudiants veure tot el cinema possible i sense prejudicis. Tot i que amb interès per tots els gèneres, era un expert en Luis García Berlanga, el director valencià que va ser padrí de l’Aula de Cinema de la URV quan aquesta va començar a caminar. És per això, que els propis companys de la facultat i el responsable de l’Aula de Cinema, José Carlos Suárez, han iniciat els tràmits perquè aquesta dugui el nom de Mario Ruiz. Amb més motiu encara, després que en l’acte d’ahir es va fer entrega a l’Aula de Cinema de la filmografia que havia col·leccionat al llarg dels anys: més de mil títols.