16/05/2024

Prop de 1.500 alumnes de primària i secundària promouen solucions per fer front al canvi climàtic a través d’assemblees

Ho ha impulsat un projecte de la URV, que els ha permès exposar les propostes a la comunitat i representats polítics en dues fires al Vendrell i a Valls

Fira d’Idees per la Sostenibilitat que s'ha fet a la Sala Kursaal de Valls.
Fira d’Idees per la Sostenibilitat que s'ha fet a la Sala Kursaal de Valls.

Fins a 1.465 alumnes de primària i secundària de nou municipis de la demarcació de Tarragona han desenvolupat solucions per fer front al canvi climàtic i promoure la sostenibilitat local i regional a través del projecte de recerca aplicada EDUCLIMAD, que impulsa el grup de recerca EDIT (Transformació Educativa, Lideratge i Sostenibilitat) del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili. 24 centres educatius s’han implicat en aquesta iniciativa que compromet els més joves en tot allò relacionat amb la sostenibilitat a través del que s’anomenen assemblees climàtiques escolars.

Entre gener i març d’aquest any, s’han organitzat als grups classe participants de cada escola dues sessions d’assemblea escolar pel clima, que és concebuda com un procés democràtic innovador que serveix perquè els alumnes aprenguin, deliberin, prenguin decisions informades i cerquin solucions als reptes del canvi climàtic. Ho fan amb el guiatge del professorat investigador de la URV de Pedagogia i Geografia, que han dinamitzat les assemblees.

A través d’aquesta metodologia, a més, es pot documentar i avaluar la influència de les assemblees en la sensibilització ambiental i el desenvolupament de competències en sostenibilitat en l’alumnat, que és una de les contribucions d’aquest projecte de recerca.

Els resultats d’aquesta co-creació d’estratègies d’adaptació i mitigació del canvi climàtic ja s’han pogut veure al Vendrell i a Valls, ja que aquest curs hi han participat alumnes de 8 centres del Baix Penedès i 11 de la capital de l’Alt Camp. Els alumnes han exposat les propostes en la Fira d’Idees per la Sostenibilitat, el dimarts 30 d’abril i aquest dijous 16 de maig, respectivament. Ciutadans, representants polítics i altres agents del territori han pogut conèixer de primera mà el que els centres educatius han treballat a través de les assemblees climàtiques, i les propostes a les quals han arribat: 17 idees al Baix Penedès i 28 a Valls, ja sigui per implementar en equipaments, als municipis o a nivell supramunicipal.

Fira d’Idees per la Sostenibilitat celebrada al Vendrell amb alumnes del Baix Penedès.
Fira d’Idees per la Sostenibilitat celebrada al Vendrell amb alumnes del Baix Penedès.

Les fires han permès donar veu als infants i joves en matèria de canvi climàtic i sostenibilitat, amb la creació d’un espai de participació per compartir les accions en les que han estat treballant els últims mesos amb la resta de ciutadania, la comunitat local, representants polítics i altres agents del territori.

De fet, les idees dels alumnes ja circulen entre els decisors polítics. Tant a la Fira del Baix Penedès celebrada al Vendrell com a la Fira celebrada a Valls, els alumnes han lliurat les propostes d’acció als representants municipals, al coordinador de la primera Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya, Lluís Guitard i al cap de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental, Laureà Jordi Giné, que les faran arribar a l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat.

Fira d’Idees per la Sostenibilitat que s'ha fet a la Sala Kursaal de Valls.
Fira d’Idees per la Sostenibilitat que s’ha fet a la Sala Kursaal de Valls.

A Valls, els 28 grups classe participants dels onze centres del municipi s’han reunit amb el regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient i Medi Natural, Andreu Gassó, i amb el regidor d’Actuacions Públiques i Serveis, Martí Barberà, per valorar conjuntament quines accions es poden implementar a la ciutat o complementar les que ja es fan.

Gisela Cebrián, investigadora de la URV que ha liderat el projecte EDUCLIMAD, posa de relleu la importància de la col·laboració entre la Universitat, les escoles i l’Ajuntament en projectes com aquest, que “enforteix la sensibilització ambiental i l’empoderament de la infància i la joventut mitjançant l’educació, reconeixent el potencial que tenen per convertir-se en ambaixadors i agents de canvi per l’acció climàtica i la sostenibilitat en el seu entorn.”

A més de Valls, també han participat al projecte EDUCLIMAD escoles i instituts de l’Arboç, Cambrils, Cunit, El Vendrell, el Pla de Santa Maria, Vila-seca, Santa Oliva i Segur de Calafell.

Fira d’Idees per la Sostenibilitat celebrada al Vendrell amb alumnes del Baix Penedès.
Fira d’Idees per la Sostenibilitat celebrada al Vendrell amb alumnes del Baix Penedès.

El projecte EDUCLIMAD “Assemblees Climàtiques Escolars: co-creació d’estratègies d’adaptació i mitigació del canvi climàtic i desenvolupament de competències en sostenibilitat” és finançat pel Programa Estatal per Impulsar la Recerca Científico-Tècnica i la Transferència del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i per la Unió Europea a través dels Fons Next Generation. Ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa d’Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya, Cel Rogent Educació Ambiental, els Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Educació, l’Ajuntament de Valls i l’Ajuntament del Vendrell.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*