12/03/2019
Antonio M. Echavarren obté una ERC Advanced Grant
Antonio M. Echavarren, grup líder a l'ICIQ i professor de la URV, ha obtingut un nou ajut de 2,5 milions d'euros del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar nous tipus de catalitzadors inspirats en enzims de ciclasa natural
Antonio M. Echavarren, grup líder a l'ICIQ i professor de la URV, ha obtingut un nou ajut de 2,5 milions d'euros del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar nous tipus de catalitzadors inspirats en enzims de ciclasa natural
Antonio M. Echavarren, líder del grup ICIQ, ha obtingut finançament de 2,5 milions d’euros del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar nous tipus de catalitzadors inspirats en enzims de ciclasa natural. La seva ERC (2013-2018) s’havia centrat en el descobriment de la nova química catalítica de l’or.
El projecte, titulat Catalittic Metallofoldamers of biological inspection (Foldmetcat), té com a objectiu dissenyar i desenvolupar catalitzadors (molècules que intervenen en la reacció química, augmentant la seva velocitat sense ser consumides) que transformin les molècules orgàniques lineals en estructures cícliques en un sol pas. El projecte té el potencial de fer més eficient la fabricació de fàrmacs com el taxol antitumoral.
L’originalitat del nou projecte proposat per Echavarren l’ha convertit en un dels projectes seleccionats a partir d’un total de 2.052 propostes presentades per rebre un ERC. Només un dels deu projectes presentats ha estat seleccionat per al finançament i deu dels projectes seleccionats pertanyen a institucions espanyoles. Aquesta és el segon Advanced Grant concedit a Echavarren, que recentment també ha rebut un projecte Proof of Concept per al desenvolupament de rutes eficients per a la síntesi de poliquenits. Amb el nou projecte, l’ICIQ ha aconseguit un total de 19 projectes ER, set dels quals actualment en vigor.
Inspiració natural
“La naturalesa és molt sàvia, però això ha estat perquè ha tingut milions d’anys per optimitzar els seus processos. Tenim la intenció de fer alguna cosa similar en cinc anys ”, apunta Echavarren. El projecte té un doble objectiu. D’una banda, desenvolupar nous tipus de catalitzadors artificials (catalitzadors polimetàl·lics) que imitin les funcions dels enzims ciclàsics i obtinguen molècules estructuralment complexes d’una manera precisa – en una sola transformació química, com fa la natura. D’altra banda, el grup de recerca vol entendre com controlar els processos de ciclació per acabar creant molècules amb noves arquitectures que no es troben a la natura.
El grup de recerca utilitzarà la dotació econòmica per dotar-se dels equips més avançats per a l’anàlisi de barreges complexes, així com per al treball computacional necessari per al disseny de catalitzadors artificials. “Si aquesta estratègia funciona, obtindrem molècules artificials -que no es troben a la natura- amb el potencial de desenvolupar medicaments nous i més potents”, explica Echavarren.