09/05/2022
La Facultat de Química reconeix la contribució de professorat, estudiants i entitats col·laboradores en l’acte central dels 50 anys dels estudis
Més de 2.000 estudiants de Química, 800 de Bioquímica, i 500 doctors i doctores s'han graduat en mig segle. Química de la URV està al top 150 del rànquing de Xangai
Més de 2.000 estudiants de Química, 800 de Bioquímica, i 500 doctors i doctores s'han graduat en mig segle. Química de la URV està al top 150 del rànquing de Xangai
La Facultat de Química va crear un dia per al record el passat 6 de maig amb un acte de reconeixement a les persones que van contribuir a crear i fer créixer els estudis de Química, així com els estudiants i les entitats col·laboradores. En aquest mig segle d’història, s’han graduat 2.000 estudiants en Química i 800 en Bioquímica, i s’han format 500 investigadors predoctorals en un centre que destaca tant en docència com en recerca, fins al punt d’ubicar-se al top 150 del rànquing de Xangai.
Una representació de tots ells van retrobar-se en l’acte de celebració en una Aula Magna del campus de Sescelades plena, i després van donar pas als estudiants i també professorat que va gaudir de les activitats lúdiques de la tarda.
Una trajectòria inicial lligada a la de Lletres
La història de la Facultat de Química és, en les primeres dècades, indissociable de la de la Facultat de Lletres, que enguany també celebra l’aniversari d’or. No només per l’espai compartit a l’edifici de la plaça Imperial Tarraco abans del trasllat als campus Sescelades i Catalunya, respectivament, sinó també per la voluntat de fer créixer un projecte comú i reptador com era passar de ser una delegació d’estudis universitaris a dues facultats pròpiament l’any 1983 i més tard la creació de la Universitat Rovira i Virgili l’any 91.
Rosa Caballol i Antoni Gonzàlez Senmartí van ser els encarregats de traslladar els assistents als primers anys de camí: “Tots érem joves, una mica temeraris i pensàvem en el futur col·lectiu, en un moment que s’acabava un règim de 40 anys amb l’esperança que es convertís en una democràcia. I la nostra il·lusió era crear uns estudis universitaris, sovint sense ajut de les institucions. Aquest és el resultat de la il·lusió col·lectiva. Vam tenir clar on volíem anar i estàvem disposats a sacrificar-nos”, va relatar Gonzàlez Senmartí.
Les deficiències de l’edifici, malgrat disposar d’un bon laboratori general -va apuntar Caballol-, són recordades aquest curs en els diversos actes en què s’han fet retrospectives. “Compartíem espai els humans i altres éssers vius”, va ironitzar Caballol; i el fred dels primers anys es va solventar, “contravenint totes les normatives – va admetre González Senmartí- amb l’adquisició d’estufes de butà”. Tot i que sense relació causa-efecte, també van rememorar alguns accidents als laboratoris.
Reconeixements
La Facultat va reconèixer la contribució de totes les persones que han format part del centre o que han col·laborat d’alguna manera. Des dels degans i deganes que el centre ha tingut al llarg del temps (Francesc Castells, Lluís Arola, Francesc Xavier Rius, Rosa Caballol, Francesc Borrull, Josep Manel Ricart, Joan Igual, Yolanda Cesteros i Virtudes Moreno), a les més de 70 entitats i empreses que acullen els estudiants en pràctiques, als centres educatius on el professorat de Química duu les activitats divulgatives, i als titulats.
Precisament els alumni van protagonitzar alguns dels moments emotius de l’acte, en la taula rodona “50 anys dels estudis de Química a Tarragona: mirant cap al futur!”: Maria Mas, directora gerent de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Laia Pellejà, directora administrativa i de comunicació de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Raúl Fernández, director tècnic de Krypton Chemical, Isabel Vicente, investigadora senior d’Eurecat i Andreu Faro, professor de l’Institut Vila-seca.
Faro va fer riure l’auditori amb rememorant les bromes que els alumnes havien arribat a gastar, com ara fer-se passar per operaris interrompent una classe fins a simular un segrest vestits de comandos. Tots ells van destacar principalment la qualitat humana i docent i la proximitat del professorat, i la multidisciplinarietat necessària dels químics per exercir avui dia i afrontar els reptes socials.
Alguns d’ells van fer fins al doctorat a la Facultat: “Els primers anys van ser molts excitants perquè em semblava que estava fent una cosa molt important, i el doctorat encara més. Van ser els millors anys de la meva vida”, va assegurar Fernàndez. I tots ells van recomanar als estudiants actuals tenir una ment oberta, preparar-se bé, cooperar i treballar en equip per tenir èxit en la inserció laboral i en afrontar els canvis per als quals la química en serà una solució.
Les empreses reconegudes van ser: Aeqt, Afepasa, Agrolab Ibérica S.L.U., Aitasa, Andrés Pintaluba, Arrizabalaga Consulting, Asesa, Anac, Basf, Candor AGS, Carburos Metálicos, Cenavisa, Cepsa, Citysens, Clariant Ibérica, Consorci d’Aigües de Tarragona, Coselva, Covestro, Creatsens Health, Depuración de Aguas del Mediterráneo, Dow, Ecopol Tech, Eicon, Ematsa, Ercros, Goma-Camps, Grace, Iqlit, Iqoxe, Irta, Krypton Chemical, Laboratoris Isbo, Laboratoris Valls, Lyondellbasell, Maystar S.L, Novus International, Pmg Constantí, Ravago Plásticos, Repsol, S.P. Veterinaria, Sarpi Constantí, Sekisui Specialty Chemicals Europe, Ursa Insulation, Vopak Terquimsa.
Els centres de recerca i institucions reconegudes van ser: Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Consell Social de la URV, Divisió de la Política Científica del Cos de Mossos d’Esquadra, Divisió de Transit del Cos de Mossos d’Esquadra, EURECAT–CTNS, EURECAT–UTQ, ICIQ, INCAVI, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Instituto Nacional de Toxicología y Ciencias Forenses.
Les escoles de primària i centres de secundària reconeguts van ser: Col·legi Claret, Col·legi Diocesà Sagrada Família, Col·legi La Salle Tarragona, Col·legi Mare de Déu del Carme, Col·legi Mare Nostrum, Col·legi Sagrat Cor, Col·legi Sant Josep, Col·legi Sant Pau Apòstol, Col·legi Santa Teresa de Jesús, Col·legi Vedruna Sagrat Cor, Escola Cèsar August, Escola Guillem Fortuny, Escola Joan XXIII, Escola L’Antina, Escola Mare de Déu de la Serra, Escola Puigcerver, Institut Antoni de Martí i Franquès, Institut Comte de Rius, Institut El Morell, Institut Escola 3 d’Abril, Institut Gaudí, Institut Jaume Huguet, Institut Joan Puig i Ferreter, Institut Josep Tapiró, Institut Mare de Déu de la Candelera, Institut Marta Mata, Institut Pons d’Icart, Institut Vila-seca.
La degana Yolanda Cesteros va cloure l’acte agraint especialment al professorat, amb un record per a Cinta Bladé i Arantxa Orejón, i advocant per “continuar mantenint la qualitat de la docència i la recerca per assegurar el futur dels estudiants”.
Festa per a tothom
La celebració va continuar de manera més lúdica amb una fideuà al pati dels Garrofers de la Facultat de Química i més tard amb jocs especialment per als estudiants. Un grup d’estudiants de Ciutadania va mostrar com podem determinar, de forma senzilla, l’índex d’alcoholèmia en funció de la nostra ingesta d’alcohol; es va fer un Kahoot amb curiositats relacionades amb la Química, i la final del concurs “Quina molècula soc?”. I finalment ball amb DJ Strombo.