31/08/2022

L’aliança de centres de recerca i4vi vol fer més competitiu el sector del vi a Catalunya

La URV, VITEC, l'INCAVI i l’IRTA acorden treballar plegats per ser més eficients i oferir més i millors serveis al sector amb l'impuls de la conselleria d'Acció Climàtica

Josep Usall, director de l'IRTA: Josep Pallarès, rector de la URV; Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica; Alba Balcells, directora de l’INCAVI, i Sergi de Lamo, director de VITEC.

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi (VITEC) han acordat sumar esforços en l’Aliança i4vi, que la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat aquest dimecres a Falset (Priorat). Per a les institucions promotores l’acord representa una oportunitat de dotar el país d’una major infraestructura per avançar en l’aplicació de noves tècniques per afrontar els reptes presents i futurs de la vinya i el vi a Catalunya.

A disposició del sistema de recerca del país

La iniciativa de col·laboració neix de l’embrió format per l’INCAVI i l’IRTA, un grup de treball anomenat i2vi, que durant dos anys ha avançat en diversos projectes i assajos en finques experimentals compartides, i que ara s’amplia amb la incorporació de la Universitat Rovira i Virgili i el Centre Tecnològic del Vi.

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat posa així a disposició del sistema de recerca del país les seves dues eines més destacades en aquest àmbit: l’INCAVI, institut creat al 1980, hereu de les antigues Estacions Enològiques de Vilafranca i Reus (fundades a principis del segle XX) per donar respostes a agricultors i empreses, i l’IRTA, el centre de recerca tranversal per tot el sector agroalimentari català, que també genera coneixement en un dels conreus més rellevants del país.

Demanda històrica del sector

L’Aliança i4vi compleix amb el mandat que figura en el Pla de Govern de la XIII legislatura pel Departament d’Acció Climàtica i l’INCAVI, i respon a una demanda expressa i històrica del sector d’anar més alineats per arribar més lluny i ser més forts. A més, el Pla Estratègic de l’INCAVI #Horitzó2025 contempla també dins dels seus projectes tractors aquesta aliança com a eina indispensable a l’hora d’assolir el màxim rendiment i profit als recursos públics invertits en la R+D del sector vitivinícola català.

Els reptes i accions de l’aliança

L’aliança d’aquestes quatre institucions vol donar resposta a reptes com l’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic; la sostenibilitat vitivinícola entesa com a mediambiental, però també social i cultural; i la millora del posicionament dels vins catalans.

Així, les principals línies de treball en les que se centrarà l’i4vi responen a les actuals tendències del sector: ceps resistents, agricultura de precisió, reducció de l’ús de coure, biodiversitat i vinya, llevats de terrer, nous sistemes de vinificació i nous productes per donar resposta a noves demandes del mercat, entre d’altres.

Pel que fa a les principals accions concretes en l’àmbit de la R+D+I, consistiran en la preparació i presentació de grans projectes en convocatòries amb fons de finançament públic, que tinguin capacitat de generar coneixement d’avantguarda i innovació transformadora, així com projectes vinculats a l’agricultura regenerativa i a l’adaptació de la vinya al canvi climàtic i als episodis de sequera.

En l’àmbit de la transferència, es treballarà en la realització de jornades tècniques i d’altres activitats en els àmbits esmentats i l’organització d’una jornada tècnica anual de referència pel sector.

Finalment, en l’àmbit de la formació, es reforçaran les activitats formatives ja existents i se n’organitzaran de noves en els àmbits clau per conèixer les metodologies i aplicacions de noves tècniques, nous conceptes o nous productes.

“Més qualitat, més quantitat i més rigor en la recerca”
Un moment de la presentació de l’Aliança i4vi al castell de Falset.

L’Aliança i4Vi estarà formada pel següents òrgans: el comitè de direcció, la comissió de treball, el comitè científic assessor i la direcció de l’Aliança i4vi. Ha estat presentada aquest dimecres al castell de Falset per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, juntament amb la directora de l’INCAVI, Alba Balcells; el director de l’IRTA, Josep Usall, i el rector de URV i president de VITEC, Josep Pallarès.

Jordà ha explicat que les quatre institucions capdavanteres en ciència, recerca, desenvolupament i formació de la vinya i el vi a Catalunya s’alien ara per ser més eficients i oferir més i millors serveis al sector vitivinícola català. “El d’avui és un dia històric per la vinya i el vi al nostre país: infraestructura també és dotar de major coneixement el sector. I amb aquesta aliança estem fent que Catalunya sigui més eficient i capdavantera en la recerca enològica i vitícola d’Europa”, ha manifestat la titular d’Acció Climàtica.

Pallarès ha afirmat que “si volem que la recerca i el coneixement que generem les universitats siguin realment motor de transformació i, a més de donar respostes als reptes actuals, ens permetin anticipar els canvis que han de venir, necessitem aliats. Per això ens hem posat d’acord quatre institucions capdavanteres en el sector per maximitzar recursos i obtenir més qualitat, més quantitat i més rigor en la recerca.”

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*