03/12/2018

Amposta i Deltebre, els dos municipis ebrencs on més ha crescut l’ocupació durant el tercer trimestre del 2018

L’economia ebrenca continua en línia ascendent però s’observa una lleugera desacceleració respecte el segon trimestre de l’any, segons la Càtedra d'Economia Local i Regional

Un dels principals carrers comercials d'Amposta, amb el pont penjant al fons

La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del Campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat aquest migdia, a Amposta el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del tercer trimestre del 2018.  La primera conclusió que es desprèn és que l’economia ebrenca continua creixent. Així, el nombre total d’afiliats a la Seguretat Social al tercer trimestre del 2018 ha arribat als 52.125, és a dir, 911 més que el tercer trimestre del 2017, el que representa un creixement interanual de l’1,8%, amb el qual s’acumulen divuit períodes consecutius amb increments interanuals. No obstant, si comparem la xifra d’afiliats amb la del segon trimestre d’enguany, s’ha produït una davallada significativa de 1.921 afiliats menys. “Això s’explica per la temporalitat del sector turístic i ens hi trobem sempre quan analitzem el tercer trimestre de l’any”, apunta el director de la CELIR, Juan Antonio Duro, tot i que admet una certa desacceleració en l’economia ebrenca. “Hem d’estar atents, a veure que passa en el proper trimestre”, assenyala.

Una altra dada significativa que recull aquest informe trimestral és el del creixement per municipis. En aquest punt, Amposta i Deltebre són les dos localitats del territori on més han crescut les afiliacions a la seguretat social. Amposta, 7,5 punts percentuals, amb el sector serveis liderant el creixement. I Deltebre 5,4 punts percentuals, en el cas d’aquest municipi, el sector de la construcció ha estat el que més ha contribuït al creixement. En termes generals tots els municipis de les Terres de l’Ebre han crescut en ocupació, excepte quatre: Móra d’Ebre, Ulldecona, l’Aldea i Sant Carles de la Ràpita.

Pel que fa als sectors econòmics, al llarg del tercer trimestre tots han tingut creixements interanuals positius i en aquest punt destaquen la construcció, amb el creixement més elevat d’aquest 2018 (3,9%), seguit de la indústria (3,7%), els serveis (1,1%) i l’agricultura (0,5%).  “Ja ho hem apuntat en d’altres ocasions, però és important remarcar que l’ocupació en la indústria ha tornat a créixer. És una dada molt positiva que indica que aquest sector amb poca implantació al territori està guanyant múscul”, ha argumentat el director de la CELIR.

El director de la Càtedra d’Economia Local i Regional, Juan Antonio Duro, al centre de la imatge, acompanyat per l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs (dreta) i el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés

Nova davallada de l’atur

D’acord amb les dades subministrades pel departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, l’atur registrat ha continuat caient amb força durant el tercer trimestre del 2018. De mitjana mensual trimestral, el nombre d’aturats s’ha situat en 9.393, és a dir, 670 menys que en el tercer trimestre del 2017. En termes relatius, aquesta disminució ha suposat una caiguda del 6,7%, el que suposa 0,6 punts percentuals menys de disminució que el trimestre anterior. Es tracta d’una dada positiva, però es torna a confirmar que s’ha frenat la baixada de l’atur.

Per comarques, l’atur ha continuat disminuint en totes i cada una de les quatre comarques. Destaca el Baix Ebre amb una davallada de 8,9 punts percentuals, seguida de la Terra Alta amb una davallada de 8,0 punts percentuals.

Pel que fa a l’atur segons el nivell de formació assolit, la caiguda ha sigut generalitzada en tots i cada un dels nivells de formació. Un trimestre més, el col·lectiu que més ha contribuït a la caiguda de l’atur ha estat el col·lectiu amb educació general-estudis secundaris. En aquest sentit, les dades evidencien un cop més la necessitat d’aprofitar el capital humà del territori creant llocs de treball d’elevada qualificació en el model productiu ebrenc i evitar així la fuga de talent. El sector servei és el que més ha contribuït a la caiguda de l’atur.

Els contractes laborals formalitzats a les Terres de l’Ebre el tercer trimestre de 2018 han estat 5.149 – 459, indefinits, i 4.690, temporals-. En relació al mateix període el 2017, s’han signat 147 contractes més, 68 indefinits, i 79 temporals.

L’acte de presentació del Butlletí de la Càtedra d’Economia ha tingut lloc aquest matí al Casal d’Amposta i ha comptat amb la presència de l’alcalde, Adam Tomàs, i del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés. El director de la CELIR, ha aprofitat per fer un repàs de l’atur a la comarca del Montsià i ha fet un anàlisi de les dades de l’últim informe econòmic del BBVA Research, d’on ha extrapolat les dades del PIB a les Terres de l’Ebre el 2017, per sectors i comarques. D’acord aquest informe, el creixement del PIB a l’Ebre durant el 2018 va ser del 2,1, un creixement que s’explica pel sector serveis (3 punts) i per la recuperació de la construcció (6,1 punts). També ha crescut el PIB industrial, 2,1 punts però molt per sota del pla de Lleida, un territori amb moltes similituds amb les Terres de l’Ebre. “El creixement del PIB ha estat positiu, però hauria de ser major”, apunta Duro. Per comarques, la comarca on ha crescut més el PIB ha estat la del Montsià, amb 3,9 punts.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*