06/04/2017

Arqueòlegs de la URV excaven de nou al davant de la catedral de Tortosa

Estudien les restes de la basílica visigòtica i la data de la construcció del tram de muralla romana descobertes

L’empresa spin off IBER, Arqueologia, Patrimoni i Turisme S.L., creada des de la URV, ha començat aquesta setmana la tercera fase de les excavacions al solar de davant de la catedral de Tortosa, on al mes de setembre es va descobrir l’absis d’una basílica visigòtica del segle VI. Aquesta nova campanya d’excavacions, en la qual hi participa un equip de sis arqueòlegs, durarà aproximadament un mes i se centrarà en investigar les restes d’aquest edifici religiós que podria formar part del primer complex episcopal de la ciutat. Un altre objectiu d’aquesta campanya és datar la construcció del tram de muralla romana que es va descobrir en la primera fase de les excavacions, segons ha explicat el  coordinador del projecte, Jordi Diloli.

El pressupost d’aquesta tercera fase d’excavacions és de 28.000 euros i una vegada finalitzada s’iniciarà el projecte de museïtzació de les troballes lligat a la urbanització de l’entorn de davant la catedral, fent visitables les importants restes arqueològiques localitzades. L’Ajuntament confia poder licitar el projecte aquest mateix any.

Les investigacions realitzades fins ara apunten que l’absis descobert el mes de setembre de l’any passat podria datar del segle VI, segons als materials associats a l’excavació. Cal indicar que hi ha documentació sobre un bisbe de Tortosa,  monsenyor Ursus, per la seva participació al Concili de Tarragona l’any 516.  Pel que fa al tram de 40 metres de muralla romana, es tracta d’un dels vestigis més importants de la Dertosa romana que s’han descobert fins al moment a la ciutat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*