15/01/2024

L’Aula de Cinema comença una nova etapa per crear vincles entre la comunitat universitària i la societat

Ho fa amb activitats ben diverses com la creació d’una sèrie de pòdcasts, sessions de projeccions, exposicions o la conformació d’un grup de treball

Material fílmic disponible a l'Aula de Cinema

L’Aula de Cinema de la URV inicia una nova etapa amb noves línies de treball per assolir l’objectiu d’anar més enllà, per tal que sigui entesa no únicament com un espai de cinefòrum sinó com un espai de cultura vinculada amb els mitjans audiovisuals. Ho fa a través de diverses activitats que ja estan en funcionament, com un grup de treball i recerca, les exposicions i les sessions de visionats, entre d’altres. 

Actualment, els integrants de l’Aula de Cinema treballen per fer circular l’exposició ‘Heroismos. Història d’un nitrat…”, que mostra fragments restaurats, documents d’època i un curtmetratge documental per commemorar la recuperació parcial de la pel·lícula Heroismos, rodada a Tarragona l’any 1922. El curs passat ja va ser exposada a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, però ara es vol recuperar i ampliar en motiu dels 150 anys de la Creu Roja Tarragona. La mostra arribarà als Tinglados del Moll de Costa de Tarragona al segon semestre del 2024. 

Fotocrom del film exposat a la mostra “Heroismos. Història d’un nitrat”

També segueix en marxa el grup d’investigació sobre arqueologia dels mitjans, un espai en el qual es debaten de manera informal articles i projectes proposats pels integrants. Enguany, però, es planteja una ampliació de l’objecte de treball, perquè es vol tenir en compte totes aquelles pràctiques pre cinematogràfiques i post invenció del cinema, vinculades a les arts audiovisuals.  

L’Aula de Cinema també està immersa en el projecte ‘De col·leccionista a col·leccionista’, una sèrie de capítols en format pòdcast, dirigits pel doctorand de la URV i col·leccionista Vicenç Arnal Cervera, que entrevista a altres aficionats a col·leccionar i que es llançaran entre el mes de març i abril del 2024. 

Al llarg del curs, es programen diferents projeccions segons la demanda dels participants, acompanyades de taules rodones i convidats especials, com per exemple ‘Algún lugar encontraré’, cicle organitzat conjuntament amb Mèdol – Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona i Plataforma Arte y Medios (PAM). 

Altrament, a través de publicacions a Instagram i de la mà de l’estudiant Andrea Martín Verge, han engegat la secció ‘El cine dintre del cine’: un espai on es presenten diferents pel·lícules sobre cinema, s’explica com aquest ha estat representat al llarg dels anys, i on es comenten anècdotes sobre el film per tal d’apropar el cinema i al format DVD al públic. 

Una de les activitats que ja han tingut lloc en aquest curs 2023-2024 és la performance audiovisual organitzada en motiu de les Jornades #TrioLaVida, que van tenir lloc a la URV del 2 al 5 d’octubre de 2023. A més, l’Aula de Cinema de la URV va ser convidada al Festival Loop per participar en una taula rodona sobre la conservació del videoart. 

2.000 pel·lícules accessibles al CRAI

Pel que fa a les col·leccions, l’Aula de Cinema compta amb més de 2.000 pel·lícules. Actualment, però, aquestes col·leccions estan sent traslladades al CRAI, juntament amb 300 llibres relacionats amb les arts audiovisuals. “És fonamental que les col·leccions siguin accessibles i públiques. Tant els integrants de l’Aula de Cinema com els tècnics del CRAI considerem essencial que siguin traslladades al CRAI”, explica Vanina Hofman, directora de l’Aula de Cinema. 

Els tallers i les activitats planificades per aquest curs 2023-2024 són gratuïtes. Tot i que hi ha algunes dirigides a col·lectius més específics, qualsevol persona interessada en els projectes ja en marxa o amb alguna nova proposta interessant a aportar pot participar de l’Aula de Cinema de la URV. Per formar-ne part, cal enviar un correu electrònic a: aulacinema@urv.cat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*