13/06/2017

Baix a Mar, premi a la millor producció de les comarques tarragonines del FIC-CAT 2017

El festival internacional de cinema en català de Roda de Berà va atorgar aquest premi al documental, que retrata la Torredembarra dels anys 20 i 30

Maria Roig, la directora i guionista de Baix a mar, rep el premi de mans de Joan Reig.

El Xè Festival Internacional de Cinema en Català, FIC-CAT, celebrat del 5 a l’11 de juny a Roda de Berà, va premiar el documental Baix a Mar  (2016) com la millor producció de les comarques tarragonines. Maria Roig, directora i guionista, va rebre el premi de mans de Joan Reig, membre del jurat i bateria de Els Pets, en l’últim dia del festival.

L’obra, que competia en l’apartat de documentals de la secció oficial, presenta un testimoni històric valuós i estètic: imatges de la Torredembarra dels anys 20 i 30, dels feixucs treballs dels pescadors, de l’arribada del capità d’un vaixell i d’imatges familiars i turístiques a la platja. Són les imatges que va trobar l’any 2013 la família Alcina a les golfes de casa seva, en blanc i negre, en cinema mut i sense tractar, i que va fer arribar a l’Arxiu Municipal de Torredembarra. Les filmacions estan ben realitzades i tenen voluntat documental. Després de la recuperació material de les pel·lícules per part de l’Arxiu de la Filmoteca de Catalunya i una investigació sobre l’autor de les imatges i la família filmada, duta a terme per Maria Roig, col·laboradora de la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV, i per Pedro Nogales, membre de la Unitat, calia fer-ne un documental.

Baix a Mar, el documental premiat

En el documental fet per Maria Roig al 2016 (30′) hi presenta una història literària, a partir de les imatges i la documentació trobada. És la nena Margarita Tizón Duclaud qui explica que cada any la seva família barcelonina, encapçalada pel seu pare, l’industrial tèxtil Manuel Tizón autor de les imatges, estiueja a la vil·la marinera. Ella explica com és de lliure la seva vida veient treballar als pescadors, observant els vaixells des de la platja, anant i venint lliurement des de la llar familiar als carrers del poble, lluny de l’ambient emmidonat de la capital en què viu.

El productor del documental ha estat l’Ajuntament de Torredembarra. Al Festival i a la seva secció, ha competit amb vuit documentals més. Maria Roig ha col·laborat amb èxit en altres obres relacionades amb la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV: “Dalí emperador de l’acció”, “Crònica dels anys 60, imatges de la vida i la festa a la Sénia” i “Salou, l’inici d’un segle”.  Al FIC-CAT s’han atorgat tretze premis més.

La desena edició del FIC-CAT es va dedicar als i les guionistes, aquesta figura rellevant de la indústria cinematogràfica que té molt poc recorregut professional a Catalunya. La major part dels directors i directores es fan el seu propi guió o acaben adaptant guions d’altri o provinents del teatre.

El FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, és una iniciativa de l’àmbit cinematogràfic que neix l’any 2008, amb la voluntat de posar a l’abast dels i de les cineastes de Catalunya —i de tots els territoris i països d’arreu del món— l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules, compartir experiències i potenciar la creació des de la indústria del país i en la llengua pròpia. En aquest sentit cada any el FIC-CAT va adreçat, sobretot, als realitzadors i realitzadores, amateurs i professionals, que tinguin propostes creatives, arriscades i innovadores. I té la voluntat de normalitzar la realització i el consum audiovisual en català.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*