08/04/2019
El campus Terres de l’Ebre i Ensenyament apropen la universitat als estudiants de secundària
Més d’un centenar d’inscrits participen en la primera Jornada d’Orientació Universitària, on s'ha destacat la qualitat dels ensenyaments impartits per la URV
Més d’un centenar d’inscrits participen en la primera Jornada d’Orientació Universitària, on s'ha destacat la qualitat dels ensenyaments impartits per la URV
El campus Terres de l’Ebre de la URV i els serveis territorials del Departament d’Ensenyament a l’Ebre han tancat noves aliances amb la voluntat d’apropar-se als alumnes de secundària del territori i les seues famílies, aquesta vegada amb l’objectiu de millorar l’orientació de l’alumnat en la transició a l’etapa universitària. Així, aquest dissabte, s’ha celebrat la primera Jornada d’Orientació Universitària adreçada a les famílies i als estudiants de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior, una jornada coorganitzada pel campus i els serveis territorials d’Ensenyament amb la ferma voluntat de fer arribar als futurs estudiants universitaris i les seues famílies tota aquella informació útil sobre com accedir a la universitat i sobre quins són els graus i altres ensenyaments que poden cursar a la URV i al campus Terres de l’Ebre.
La jornada ha comptat amb més d’un centenar d’inscrits: un 47% estudiants i famílies d’alumnat de 4t d’ESO; un 39%, de Batxillerat; un 4% de Cicles Formatius de Grau Superior; i un 11%, tutors o orientadors de centres de secundària.
“Hem detectat un cert neguit entre les famílies quan els seus fills arriben a l’etapa en què han de decidir cap on volen enfocar la seua formació acadèmica i creiem que amb activitats com aquesta els poden ajudar”, apuntava Pilar Caballé, tècnica del departament d’Ensenyament. “Tenim una universitat capdavantera amb una posició envejable dins els rànquings internacionals i volem que aquesta informació arribi a les famílies i a l’alumnat perquè així podran decidir on estudien amb més coneixement de causa”, assenyalava per la seua banda el director del campus ebrenc, Jordi Sardà.
Especialment interessant ha estat la taula rodona en la qual han participat mares d’alumnes que es troben en la fase final de l’ensenyament secundari, que han fet constar els seus neguits a l’hora d’encarar el futur acadèmic dels seus fills, i estudiants o graduats del campus Terres de l’Ebre que han explicat la seua experiència en la vida universitària. “La meua estada en aquest campus ha estat immillorable tant per la qualitat i proximitat dels docents com per l’oferta d’experiències que he trobat”, ha explicat Aida Ralda, graduada en el Grau d’Educació Infantil i que actualment està a quart del Grau de Primària i és també estudiant del Màster de Tecnologia Educativa. Aida a través del programa Erasmus ha fet estades a Anglaterra, Irlanda i Suècia on ha pogut conèixer de primera mà sistemes educatius i metodologies diferents de les d’aquí. “Hi ha un ventall molt ampli d’opcions internacionals i això en el meu cas m’ha anat molt bé”, ha remarcat.
“Jo sóc de Tarragona però per nota vaig començar el Grau d’Educació Primària al campus Terres de l’Ebre i hauria pogut continuar a Tarragona, però m’hi vaig quedar perquè m’hi he sentit molt a gust”, assenyala per la seua banda, Manu Zarza, graduat en Educació Primària i que com Aida ara està realitzant el Màster de Tecnologia Educativa. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat André Reis, estudiant de quart d’Infermeria de les Açores qui ha triat el campus Terres de l’Ebre per fer la seua estada d’Erasmus. “Altres companys m’havien parlat molt bé d’aquest campus per l’acompanyament dels professors i pel lloc on està i la veritat és que és tot un privilegi ser-hi. Estic aprenent molt”, ha assenyalat Reis.
La jornada ha comptat també amb la intervenció de la vicerectora d’estudiants i ocupabilitat, Maria Bonet, qui ha posat en valor la qualitat dels ensenyaments que s’imparteixen a la URV i l’elevat grau d’ocupabilitat que assoleixen els estudiants que s’hi titulen. “Un 70% dels estudiants de la URV treballen tres mesos després de finalitzar els estudis”, ha afirmat Bonet. Per la seua banda, la cap de Secretaria del campus ebrenc, Carme Martínez, ha explicat als assistents com funciona el procés d’accés a la universitat i el sistema de beques, que són les principals consultes que els arriben al campus.
També hi hagut una taula rodona amb els representants dels quatre ensenyaments que s’imparteixen al campus Terres de l’Ebre: Josep Holgado per part dels graus d’Educació Infantil i d’Educació Primària, Núria Albacar, del Grau d’Infermeria; i Josep Miró, del Grau d’Administració i Direcció d’Empreses. Tots tres han destacat com a singularitats principals dels ensenyaments del campus la baixa densitat d’alumnes el que permet una relació més pròxima entre estudiants i professors i el procés de tutorització exhaustiu que es fa a tot l’alumnat .
La jornada ha finalitzat amb una visita a les instal·lacions del campus i un taller adreçat a docents i/o orientadors dels centres de secundària amb l’objectiu de donar-los eines que puguin ajudar millor els seus alumnes en el procés de transició a la universitat.