15/02/2021

CONNEKT analitza les polítiques de prevenció de l’extremisme violent de vuit països de la zona MENA i dels Balcans

Un nou estudi explica com s'aborda actualment el fenomen a vuit països: Egipte, Marroc, Jordània, Tunísia, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Macedònia del Nord i Bulgària. Fins a 18 experts d’aquests països han participat en aquesta recerca del projecte internacional CONNEKT, en què participa la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la URV

El projecte internacional de recerca CONNEKT, en el qual participa la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la URV, ha publicat un estudi sobre les estratègies i els enfocaments nacionals per abordar i prevenir la radicalització i l’extremisme violent a Egipte, Jordània, Tunísia, Marroc, Kosovo, Macedònia, Bulgària i Bòsnia i Hercegovina.

L’estudi consta d’un informe per a cada país en els quals s’avalua el pes que s’atorga als factors sociopolítics en els plantejaments actuals sobre radicalització i extremisme violent de les persones joves en particular. També explora com les aproximacions a la prevenció sorgides des de l’àmbit local i comunitari poden complementar aquestes estratègies de prevenció.

Els informes per als vuit països que formen part de l’estudi ofereixen una àmplia informació sobre les polítiques nacionals, iniciatives i principals agents rellevants de cada país i ofereix una panoràmica sobre les estratègies de prevenció de cada regió. També fa palès el dèficit de recerca que hi ha sobre aquest fenomen en aquests països.

Fins a 18 col·laboradors de la zona dels Balcans i dels països de la regió MENA han treballat en un estudi que constitueix un nou pas per al projecte CONNEKT, que va començar a principis de 2020 i que ara podrà analitzar i comparar diferències i elements comuns entre la regió MENA i els països dels Balcans i també entre les regions.

El projecte CONNEKT

CONNEKT és un projecte de recerca que analitza set possibles factors, i les interaccions entre ells, que poden dur a la radicalització de joves (entre 12 i 30 anys) a vuit països del Magreb, el Pròxim Orient i els Balcans. Aquests factors són: la religió, la digitalització, la privació econòmica, les desigualtats econòmiques, les dinàmiques transnacionals, les demandes sociopolítiques i les oportunitats educatives, culturals i de lleure. El projecte avalua els factors que poden ser motiu de radicalització a nivell global/estatal, comunitari i individual.

A partir dels resultats, el projecte recomanarà eines i mesures per a la prevenció de l’extremisme violent des d’una perspectiva social i comunitària tant als països d’estudi com per als països de la Unió Europea.

La Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la URV forma part del consorci que duu a terme el projecte, que va començar el febrer de 2020 i està finançat pel programa de la Unió Europea Horizon 2020 d’Investigació i Innovació.

Podeu consultar l’estudi complert al web de CONNEKT.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*