19/02/2024

Torna la campanya de donació de sang als campus de la URV

L’objectiu és arribar a les 400 donacions per fer créixer les reserves de sang

Primeres donacions al campus Catalunya a l'inici de la campanya d'aquest 2024.
Primeres donacions al campus Catalunya a l'inici de la campanya d'aquest 2024.

Cada dia fan falta 1.000 donacions per atendre les necessitats de sang, plasma o plaquetes que els pacients dels hospitals catalans necessiten per als seus tractaments. Per això, i després del bon resultat de la prova pilot de l’any passat, la URV reedita la campanya de donació de sang als campus amb el Banc de Sang i de Teixits. La fita és arribar a les 400 donacions (l’any 2023 en van ser més de 300) i, alhora, sensibilitzar la comunitat universitària perquè siguin donants habituals.

Per donar sang cal apuntar-se al web urv.cat/laurvdonasang.

Els sis campus on es pot donar sang són els següents:

Campus Catalunya (carpa a la plaça de la Concòrdia)

  • Dilluns, 19 de febrer, d’11 a 18 h
  • Dimarts, 20 de febrer, de 9:30 a 14:30 h

Campus Vila-seca (Facultat de Turisme i Geografia)

  • Dimecres, 21 de febrer, de 10 a 14 h

Campus Bellissens (unitat mòbil del Banc de Sang i Teixits)

  • Dijous, 22 de febrer, de 10 a 14 h

Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (sala d’actes de l’Antic Hospital de Reus)

  • Divendres, 23 de febrer, de 10 a 14 h

Campus Sescelades (carpa davant del CRAI)

  • Dilluns, 26 de febrer, d’11 a 18 h
  • Dimarts, 27 de febrer, de 9:30 a 14:40 h

Seu Baix Penedès (aula VA0002)

  • Dijous, 29 de febrer, de 10 a 13 h
Estudiants d’Infermeria, voluntaris de la campanya

Fins a 35 estudiants del grau en Infermeria de la URV col·laboren amb la campanya com a voluntaris. A més de promoure-la als campus, s’encarreguen de fer el primer cribratge dels donants un cop arriben al punt de donació per comprovar-ne la idoneïtat i fan també l’acompanyament i observació posterior a la donació.

Les donacions al 2023
Carpa al campus Catalunya per donar sang.

Durant l’any 2023 es van fer a Catalunya un total de 247.677 donacions de sang,  27.759 de plasma i 2.262 de plaquetes, una quantitat que globalment suma 277.698 donacions i que s’ha mantingut  estable els darrers deu anys. Aquest darrer any, l’única excepció a aquesta tendència han estat les donacions de plasma, que han augmentat significativament, en un 28%, per a assolir l’anomenat Repte d’Or i aconseguir l’autosuficiència en plasma en els propers tres anys, tal com marca la directiva europea.

Per contra, les donacions de sang, que minven lleugerament, s’han estabilitzat pels volts de les 248.000 donacions i s’han situat en xifres pre-pandèmiques, amb el fet rellevant de l’augment dels nous donants. Una de cada deu persones que ha donat sang, s’ha estrenat com a donant. És a dir, aquest 2023, 25.519 persones han donat sang per primera vegada, una xifra que suposa un augment del 9% respecte de l’any anterior i que consolida la tendència a l’alça, després d’uns anys de davallada coincidint precisament amb la pandèmia.

Més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris necessitaran sang, plasma o plaquetes

Aquest 2024 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. El cert és que aquest any caldran més de 260.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients.

Donant de sang el primer dia de campanya de donació a la URV.
Donant de sang el primer dia de campanya de donació a la URV.

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.

El perfil dels donants

Pel que fa a l’edat dels donants, cal destacar l’augment en gairebé un 6% dels joves d’entre 18 i 25 anys, que són els qui han de prendre el relleu dels qui es jubilen a partir dels 70 anys.  Amb tot, el pes més important dels donants recau en la franja d’edat mitjana-alta, entre els 45 i els 70 anys, on es concentren més de la meitat dels donants, però l’objectiu és augmentar la franja d’edat més jove, per això, campanyes com la que es fa aquests dies a la URV són importants.

Un dels objectius de la campanya a la URV és augmentar el nombre de donants de sang més joves.
Un dels objectius de la campanya a la URV és augmentar el nombre de donants de sang més joves.
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*