07/07/2023

Dones expertes del Pròxim Orient, Magreb, Europa i els Balcans debaten a la URV sobre la prevenció de l’extremisme violent entre joves

Participen a la URV en el Fòrum del projecte Connekt, que integra la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània, i analitzen les dinàmiques de gènere en l'extremisme, la violència política i el terrorisme

Un moment del CONNEKT Cross-Regional Women’s Forum, que ha tingut lloc al campus Catalunya de la URV.
Un moment del CONNEKT Cross-Regional Women’s Forum, que ha tingut lloc al campus Catalunya de la URV.

El projecte de recerca Horizon 2020 CONNEKT ha celebrat al campus Catalunya de la URV (Tarragona) el 5 i 6 de juliol un fòrum centrat en la visió de les dones sobre les estratègies de prevenció de l’extremisme violent entre joves. Aquest projecte finançat per la UE, coordinat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) amb la participació de la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la Universitat Rovira i Virgili (URV) com a membre del consorci, estudia els factors que poden dur els joves a la radicalització i l’extremisme violent i recomana eines i mesures per a la prevenció de l’extremisme violent des d’una perspectiva social i comunitària.

L’equip del projecte ha identificat una mancança significativa en la recerca sobre el paper de les dones en els estudis sobre seguretat, però la perspectiva de gènere és essencial per comprendre la seguretat internacional i l’extremisme violens. Per això el projecte incorpora la seva veu en els debats i en l’elaboració d’estratègies per a la prevenció i la lluita contra l’extremisme violent.

El CONNEKT Cross-Regional Women’s Forum, que s’ha celebrat a Tarragona aquest dimecres i dijous, s’emmarca en aquest objectiu i compta amb la participació de 40 investigadores, professores, activistes, responsables de programes i periodistes, que participen en els debats del fòrum al voltant de la perspectiva de gènere en l’extremisme violent i sobre el paper de les dones en la prevenció i la lluita contra l’extremisme violent des d’una perspectiva local i comunitària. Són dones especialistes procedents de països com Jordània, Bulgària, Líban, Àustria, Espanya, el Marroc, Bòsnia Hercegovina, Bèlgica o Kosovo.

Entre les idees que s’han tractat hi ha el biaix de gènere en els enfocaments acadèmics, que vincula les dones principalment amb la pau i la prevenció, sense reconèixer la seva participació en accions violentes i l’ús del gènere com a eina de guerra. Les dones que participen en violència política sovint són representades com a víctimes, sense reconèixer la seva agència i diversitat d’experiències. Però és important valorar el seu paper en la seguretat internacional, reconeixent-les com a contribuents actives en la prevenció, la resiliència i la lluita contra l’extremisme violent, i explorar els rols de gènere des d’un context i relacions de poder.

Panell amb Maya Yammout i Mersiha Turudija, al CONNEKT Cross-Regional Women’s Forum, que s'ha celebrat a Tarragona.
Panell amb Maya Yammout i Mersiha Turudija, al CONNEKT Cross-Regional Women’s Forum, que s’ha celebrat a Tarragona.

El fòrum va obrir amb un debat amb la participació de Nancy i Maya Yammout, germanes fundadores de l’associació libanesa Rescue Me, i Mersiha Turudija, d’Education builds Bosnia i Herzegovina- Jovan Divjak. A més de les germanes Yammout, reconegudes internacionalment per la seva labor de rehabilitació i reintegració de presos condemnats per terrorisme al Líban, entre les participants hi ha Rasha Saleem, directora del Politics and Society Institute (Jordània), Lura Pollozhani, investigadora de Macedònia del Nord del Centre for Southeast European Studies de la Universitat de Graz (Àustria), Nejra Veljan, investigadora de l’Atlantic Initiative i membre de la Radicalisation Awareness Network, o Teodora Mileska, formadora i activista per la pau i la reconciliació als Balcans.

CONNEKT és un projecte de recerca que analitza set possibles factors de radicalització de joves d’entre dotze i trenta anys de set països del Magreb, el Pròxim Orient i els Balcans. El seu objectiu és establir un mapa multidimensional dels factors que poden dur els joves a l’extremisme violent en aquests països (Jordània, Tunísia, el Marroc, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Macedònia del Nord i Bulgària) i identificar-ne la interacció entre ells per valorar quins tenen més pes. A partir de les seves conclusions, el projecte recomanarà eines i mesures per a la prevenció de l’extremisme violent des d’una perspectiva social i comunitària aplicables als països estudiats i extrapolables a altres països europeus.

Coordinat per l’IEMed, el projecte el du a terme un consorci multidisciplinari en el qual participen 14 socis del Pròxim Orient, el Magreb, la UE i els Balcans, entre els quals la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la URV.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV