02/12/2024
El Consell Social de la URV premia les idees emprenedores més innovadores
Els projectes que han estat guardonats inclouen un vermut sostenible i saludable, un videojoc educatiu i una boia ecològica. Els ajuts tracten d’impulsar les iniciatives entre els estudiants de grau, màster i doctorat
Els projectes que han estat guardonats inclouen un vermut sostenible i saludable, un videojoc educatiu i una boia ecològica. Els ajuts tracten d’impulsar les iniciatives entre els estudiants de grau, màster i doctorat
La convocatòria de la dinovena edició dels premis del Consell Social a les millors idees emprenedores s’ha resolt amb l’ajut de 4.000 euros a tres projectes amb un vermut sostenible i saludable, un videojoc educatiu i una boia ecològica com a protagonistes. Amb aquests premis, que formen part del compromís de la universitat amb el desenvolupament del territori, el Consell Social de la URV impulsa les propostes d’emprenedoria més innovadores creades pels estudiants de grau, màster i doctorat.
Els ajuts del Consell Social, que compten amb una subvenció per part de la Diputació de Tarragona, no només ofereixen suport econòmic, sinó que també busquen fomentar la creació d’empreses i el desenvolupament de projectes innovadors entre els estudiants de la URV. Els seleccionats rebran acompanyament tècnic per tal de millorar les seves idees i convertir-les en iniciatives que puguin tenir un recorregut comercial i útil.
Els projectes guanyadors de l’ajut d’emprenedoria
El primer dels projectes guardonats és Physics Stars, de Joan Roset i David Diestre, estudiants del grau en Enginyeria Matemàtica i Física de la URV. Consta d’una plataforma que “pretén despertar les passions dels joves pel coneixement” i fomentar l’esperit crític. La iniciativa, que combina els àmbits dels videojocs i el coneixement, té com a objectiu mostrar que el món de la ciència és tan fascinant com moltes vegades s’imagina, i que “el saber va molt més enllà de memoritzar i pot ser realment divertit”.
D’altra banda, el projecte Vermut Spritz de Reus, de Raquel Mestre i Roger Juanpere, graduats en Enologia per la URV, aposta per la millora del vermut tipus spritz per fer-lo més saludable i sostenible. Consisteix a introduir al mercat espanyol un vermut spritz en format llauna, elaborat amb ingredients naturals i sense sucres afegits, que “proporciona una opció saludable i convenient per a consumidors que busquen noves experiències en begudes alcohòliques”. El projecte busca tant promoure la identitat del territori posicionant el vermut de Reus, com aconseguir una estabilitat al mercat.
Per últim, la Boya Undimotriz Universal, de Valeria Lizet Landa, Karla Andreina Vergel i Juan Felipe Gil, estudiants del màster en Enginyeria Industrial de la URV, és una solució ecològica per al sector marítim que consta d’una boia fabricada amb materials reciclats que aprofita l’energia de les ones per generar electricitat i que contribueix, per tant, a reduir les emissions de diòxid de carboni del transport marítim. L’impacte de la iniciativa resideix en una reducció de costos per a les empreses de transport marítim i pesca i que puguin millorar la seva reputació ambiental amb boies interconnectades. A més, permet que els ports i les autoritats adoptin un sistema que beneficia la conservació marina i facilita el compliment d’objectius ambientals.
Així, amb aquestes beques, la URV reconeix els projectes com a start-ups. Els ajuts econòmics concedits s’hauran de justificar durant els terminis indicats i a través de les diverses fases dels projectes, a més de complir els objectius proposats durant els pròxims dos anys.