03/04/2025

El debat europeu torna a la URV amb la XI Simulació del Parlament

Estudiants de Dret han debatut sobre temes com els microplàstics i la desinformació en una jornada que els ha permès viure el procés de presa de decisions europees

Alguns dels estudiants de la URV durant la simulació del Parlament.
Alguns dels estudiants de la URV durant la simulació del Parlament.

La política europea s’ha viscut a les aules de campus Catalunya en una jornada intensa de debat durant l’onzena edició de la Simulació del Parlament Europeu. Una vuitantena d’estudiants del grau en Dret de la URV han assumit el paper d’eurodiputats i eurodiputades i han treballat per aprovar resolucions sobre reptes actuals, com ara els microplàstics o la desinformació. A través de l’elaboració d’estratègies i les votacions, l’exercici els ha permès comprovar de primera mà com es prenen les grans decisions a Europa. La iniciativa, que també es porta a terme a la Universitat de Girona, ha estat organitzada per la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV, l’Àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UdG, Europe Direct i el Centre de Documentació Europea de la UdG, amb el suport de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Durant la jornada, els participants s’han distribuït en cinc grups polítics, el Grup del Partit Popular Europeu, el Grup de l’Aliança Progressista dels Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, el Grup Patriotes per Europa, el Grup Renew Europa i el Grup Els Verds/Aliança Lliure Europea, que han hagut de consensuar les seves posicions i posteriorment defensar-les en les comissions parlamentàries corresponents. Per una part, la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària ha abordat la problemàtica dels microplàstics i les possibles mesures per reduir-ne la presència als mars. I, per altra banda, la Comissió Escut Europeu de la Democràcia s’ha centrat en la lluita contra la desinformació i les estratègies per combatre les notícies falses que amenacen la democràcia.

Les comissions parlamentàries formades pels estudiants han tractat els dos temes, i cadascuna ha treballat en una proposta de resolució, que ha estat en primer lloc debatuda i posteriorment votada durant el ple de la simulació. Els participants han tingut l’oportunitat d’actuar com a  portaveus dels grups polítics o ponents de les comissions parlamentàries, assumint la responsabilitat de defensar les propostes davant dels seus companys.

Un espai per aprendre com es prenen les decisions a Europa

“Una activitat d’aquest tipus els permet conèixer com funciona una institució europea i la dificultat que hi ha a l’hora de prendre decisions, ja que no és tan fàcil com sembla posar-se en la pell d’un polític i treballar per veure com s’han de solucionar els problemes reals”, ha destacat Alfonso González, professor de l’Àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals i coordinador de la simulació. Destaca que aquesta activitat ajuda els estudiants a comprendre millor el funcionament de les institucions, ja que els permet observar com partits amb sensibilitats molt diferents han de trobar punts en comú per arribar a una opinió conjunta.

González també apunta que tot i que al principi els participants poden sentir certa inseguretat per no haver experimentat mai una simulació d’aquest tipus, un cop hi comencen a participar en descobreixen tots els avantatges. L’exercici els facilita la interacció, el debat i una comprensió més profunda del funcionament d’una institució europea, i destaca especialment que la valoració que n’han fet en les onze edicions anteriors ha estat sempre molt positiva.

Alguns dels participants en la simulació, durant la jornada.

Aitana Ibern, estudiant de Dret, explica les dificultats de la simulació: “Posar-se en la pell d’un eurodiputat és complicat, més del que esperàvem, ja que tractem temes que no havíem treballat abans”. Ha destacat també els moments intensos del debat, sobretot quan les propostes dels diferents integrants d’un mateix grup polític no coincidien. Així mateix, ha valorat positivament l’experiència ja que, tant com estudiants de dret com a ciutadans, els ajuda a “entendre com treballen realment els eurodiputats, fet que com a ciutadans tampoc es coneixen gaire”.

Els resultats de la XI Simulació del Parlament Europeu no quedaran només a les aules de Tarragona i Girona, sinó que el pròxim 30 d’abril, les propostes debatudes seran sotmeses a votació en una sessió plenària a l’Aula Europa de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, en què participaran tots plegats. Els acords adoptats seran traslladats al Parlament Europeu a través de l’Oficina d’Informació del Parlament Europeu a Barcelona i, per tant, es faran arribar als eurodiputats catalans per tal que coneguin les inquietuds dels participants.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*